Hasse Simonsdochter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hasse Simonsdochter
Auteur(s) Thea Beckman
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Genre jeugd
Uitgever Lemniscaat
Uitgegeven 1983
Pagina's 260
ISBN-code 9789060695401
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hasse Simonsdochter is een boek uit 1983 van de Nederlandse schrijfster Thea Beckman.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hasse Simonsdochter was vanaf haar geboorte een speciaal kind. In plaats van haar vader te helpen de kost te verdienen en haar moeder bij te staan in het huishouden (van een arm gezin), gaat ze liever zwerven over het Kampereiland. Vanaf kinds af aan werd ze mishandeld omdat ze werd gezien als een wisselkind, een elfenkind. Eén man brengt verandering in het leven van Hasse: Jan van Schaffelaar.

Als drie veedrijvers Hasse willen aanranden komt hij op het toneel. Van Schaffelaar redt haar van een zekere dood en Hasse is hem dankbaar, hoewel hij een huurling is, die een niet al te goede reputatie hebben. Als Jan van Schaffelaar Kampen binnenrijdt, wordt hij aangehouden door de schout wegens moord op een veedrijver. Hij ontkent niet en wordt ter dood veroordeeld. Omdat hij adellijk bloed heeft (hij wordt ook wel de bastaard van Norg genoemd) mag hij niet opgehangen worden, maar zal hij onthoofd worden. Hasse verbidt hem en Van Schaffelaar weigert niet. Ze zijn verplicht te trouwen. Daardoor werd Van Schaffelaar niet onthoofd. Hierdoor werd Hasse verbannen van het Grondgebied van Kampen, samen met Jan. Ze mag, zolang ze gehuwd is met hem, het grondgebied niet meer betreden, op straffe van de dood.

Zo beleven Jan van Schaffelaar en Hasse Simonsdochter vele avonturen. Ze komen onder meer terecht bij De Graafschappers. Ze krijgen samen een kind: Lysken. Als Jan van Schaffelaar sterft door van de kerk van Barneveld te springen, stopt Hasse met haar zwerversbestaan. Ze gaat naar Kampen waar ze een huis koopt met het fortuin van Jan van Schaffelaar. Uiteindelijk hertrouwt ze met Gerrit van Wou (een klokkengieter die het vak van zijn oom leerde, de beter bekende Geert van Wou).