Heilige Michaëlkerk (De Bilt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige Michaëlkerk
De kerk in 2007
Plaats De Bilt, Kerklaan 31
Gewijd aan Michaël (aartsengel)
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 10′ OL
Gebouwd in 1954
Architectuur
Architect(en) B.J. Koldewey en H.M. Koldewey
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Michaëlkerk (ook wel Sint-Michaëlkerk) is een kerkgebouw in de Nederlandse plaats De Bilt. De kerk doet dienst als rooms-katholieke kerk voor de Michaël-Laurens gemeenschap van de HH Martha en Maria parochie.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 juli 1893 werd de eerste steen gelegd van een neogotische kerk, die was ontworpen door architect Alfred Tepe. Hij ontwierp ook de pastorie. Op 1 maart 1894 vond de inwijding van de kerk plaats. In de loop der jaren groeide de kerkgemeenschap en eind jaren dertig werden plannen ontwikkeld om een nieuwe kerk te bouwen. Door de Tweede Wereldoorlog moesten de plannen worden uitgesteld.

Op 13 juni 1954 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe Michaëlkerk. Het ontwerp van de nieuwe kerk in de trant van de Delftse School was van vader en zoon B.J. Koldewey en H.M. Koldewey. De kerk werd op 23 augustus 1955 geconsacreerd, waarna de oude kerk werd afgebroken. De nieuwe kerk is verbonden met de oude pastorie.

De Sint-Michaëlkerk en Sint-Laurenskerk zijn begin 21 eeuw gefuseerd, waarna de laatste is afgebroken.[2]

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is opgezet als een basiliek met een breed middenschip en twee smalle zijbeuken en aan de achterzijde een halve apsis.[3] De voorgevel heeft een portaal met drie hoge rondbogen. Aan de gevel is, boven de centrale entreedeuren, een beeld geplaatst van Sint Michaël die het kwaad bestrijdt. Het beeld werd gemaakt door Jop Goldenbeld. Aan de voorgevel hangt ook een uurwerk aan de rechterzijde. De kerk heeft een open klokkentoren, waarin drie klokken hangen, bekroond door een kruis. De kruiswegstatie in de kerk is gemaakt door Frans Verhaak. Aan de linkerzijde van de kerk is een doopkapel geplaatst, met in de buitenmuur een medaillon, met een reliëf van pater Renald Rats, dat de doop van Christus toont. Harry Schifferstein ontwierp gebrandschilderde ramen voor de kerk.

Achter de kerk ligt een kerkhof met calvarieberg.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint Michaelkerk (De Bilt) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.