Henry Gadeyne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henry Gadeyne
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Henricus Eduardus Gadeyne
Geboren 18 februari 1894
Overleden 11 november 1965
Geboorteland Vlag van België België
Beroep(en) violist, muziekpedagoog
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Henricus Eduardus (Henry) Gadeyne (Gent, 18 februari 1894 – aldaar, 11 november 1965) was een Belgisch violist.

Hij was zoon van leidekker Emilius Gustavus Gadeyne en Maria Ludovica Knockaert. Broer Julien Gadeyne was cellist en ook docent aan conservatoria.

Hij kreeg zijn muziekopleiding aan het Gents Conservatorium van Johan Smit. Hij volgde daarbij Smit op als soloviolist van het orkest van dat conservatorium. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij lid van het "Symphonie de l’Armée de Campagne" van Corneil de Thoran en van het strijkkwartet wat daaruit gevormd werd, samen met altist Germain Prevost. Het orkest was op verzoek van koningin Elisabeth samengesteld. Na die wereldoorlog trok hij als violist door met name België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In 1921 werd hij docent aan het Oostendes Conservatorium, een functie die hij tot zijn dood zou bekleden. Hij werkte tevens van 1922 tot 1959 aan het Gents Conservatorium.

Hij leidde een hele rij violisten op die om en nabij Oostende werkten. Zo haalde Georges Maes (1914-1976) zijn virtuositeitsdiploma in 1935 en werd later directeur van genoemd conservatorium in Oostende.