Herdenkingskerk Sint-Job

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herdenkingskerk Sint-Job
Herdenkingskerk Sint-Job
Denominatie Russisch-Orthodoxe Kerk in het Buitenland
Gewijd aan Sint Job
Coördinaten 50° 48′ NB, 4° 21′ OL
Gebouwd in 1938
Architectuur
Architect(en) Nicolaj Istselenov
Kerkprovincie
Bisdom                 Genève
Detailkaart
Herdenkingskerk Sint-Job (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Herdenkingskerk Sint-Job
Officiële website
Lijst van kerken in Brussel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Herdenkingskerk Sint-Job (Russisch: Церковь в честь святого праведного Иова Многострадального, Kerk ter ere van het lijden van de heilige en rechtvaardige Job) is een Russisch-orthodoxe kerk in Ukkel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is gebouwd door emigranten die de Russische Revolutie waren ontvlucht. Ze begonnen fondsen in te zamelen in 1928 en konden de eerste steen leggen op 2 februari 1936. De architect-schilder Nicolaj Istselenov werd bijgestaan door een comité. De patroonheilige Sint-Job is gekozen omdat zijn feestdag, 19 mei, samenvalt met de verjaardag van tsaar Nicolaas II, aan wiens herinnering de kerk is opgedragen. Meer algemeen was ze bedoeld om het lijden van de keizerlijke familie en de slachtoffers van de revolutie te herdenken.

Het gebouw was nagenoeg af in 1938, maar werd pas na de Tweede Wereldoorlog, op 1 oktober 1950, ingewijd door de metropoliet Anastasius (1873-1965).

In juli 1984 zijn de kerk, de pastorij en aanhorigheden als monument beschermd.

Transfiguratiekerk van Ostrov

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het model voor de kerk waren de zijkapellen van de 16e-eeuwse Transfiguratiekerk van het dorp Ostrov in de oblast Moskou. Het resultaat is een gebouw in oudrussische stijl met een typische uienkoepel. Binnen zijn herdenkingsplaten aangebracht met de namen van bolsjevistische slachtoffers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Грезин И.И., Храм-Памятник в Брюсселе. Список мемориальных досок. Русское генеалогическое общество. Серия "Российский некрополь". Выпуск 5. СПб.: ВИРД, 1999
Zie de categorie Russian Orthodox church of Saint Job, Uccle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.