Herman Berkien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herman Berkien
Herman Berkien door Kees Wennekendonk (2003)
Algemene informatie
Geboren 15 juni 1942
Geboorteplaats UtrechtBewerken op Wikidata
Overleden 22 juni 2005
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep cabaretier en zanger
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Standbeeld van Herman Berkien in Utrecht

Hermannus Antonius (Herman) Berkien (Utrecht, 15 juni 1942 – aldaar, 22 juni 2005) was een Nederlandse cabaretier en zanger.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Berkien volgde een opleiding grafisch ontwerpen aan de Kunstacademie in Utrecht, studeerde voor tolk en vertaler en was pr-man bij een groot bedrijf. Hij ontmoette de lokale cabaretier Hennie Oliemuller en begon met zijn eigen cabaretprogramma "Spoelen maar". Hij richtte in zijn studententijd het studentencabaret Duimelot op. Hij is voornamelijk bekend van zijn liedjes in het Utrechtse dialect. In de jaren zeventig werd hij ook buiten zijn geboortestad bekend met liedjes als Waar is toch m'n caravan en vooral Uterech mu stad. Berkien werkte al snel samen met Yvonne Groeneveldt en Tineke Schouten vanuit zijn eigen Mirliton Theater midden jaren 70.

Hij was niet alleen een belangrijke Utrechtse entertainer, maar ook een hartstochtelijk supporter van FC Utrecht, dat hij regelmatig te hulp schoot in moeilijke tijden. Hij was tevens de grondlegger van de FC Utrecht-muziek, met liedjes zoals Utereg me cluppie gaat Europa in, het Strijdlied en Bij ons in Utereg.

In 1992 was Berkien presentator van het satirische Veronica-programma Nieuwslij (parodie op het actualiteitenprogramma Veronica's Nieuwslijn). Na een aantal afleveringen hiervan werd de naam gewijzigd naar Nieuwsbrein.

In 2002 werd Berkien benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor zijn bijzondere inzet en verdiensten voor de stad kreeg hij in 2004 de Utrechtse stadsspeld.

In juni 2004 werd geconstateerd dat Berkien kanker had. Hoewel hij na behandeling genezen werd verklaard, kwam de ziekte weer terug. Na een korte ziekenhuisopname in juni 2005 overleed Berkien op 63-jarige leeftijd. Hij werd onder grote belangstelling gecremeerd in het Crematorium Daelwijck te Utrecht. De zanger Martin van Doorn verzorgde het muzikale gedeelte.

Op 11 november 2005 werd het eerste exemplaar van een biografie over Berkien uitgereikt aan Anton Geesink.[1] Op 11 november 2008 werd een door Frans Stelling gemaakt standbeeld van Herman Berkien onthuld bij het Ledig Erf in Utrecht. Dit standbeeld staat nog geen honderd meter van de Stichtse Taveerne aan de Twijnstraat 43 waar in de kelder daarvan Herman zijn eerste stappen zetten in de cabaretwereld.[2][3]

Berkien was gehuwd met Inge Hansen-Weiss.[3]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Robert van den Ham Herman Berkien, Herman over zichzelf - anderen over Herman (2005) Buono! Uitgeverij, Utrecht

Caravan[bewerken | brontekst bewerken]

Het liedje Waar is toch m'n caravan wordt sinds 2014 wekelijks op maandag en vrijdag door de NTR gebruikt in de Beste Vrienden Quiz bij de gelijknamige vraag in de categorie "IQ". Tonny van der Neut, de assistent van presentator Bart Meijer zingt voorafgaand aan die vraag het refrein van dit lied. Na het zingen van het lied loopt Tonny bij de vraag zelf een route op een camping met 25 caravans, waarbij hij op zekere plek stopt. Vervolgens moet door de kandidaten worden geraden in welke caravan hij stapt nadat hij z`n route heeft vervolgd. Vanaf 2016 wordt de gehele route in één keer gelopen waarbij de kandidaten moeten raden in welke caravan hij stapt. Alleen in 2019 liep Tonny niet zelf de route. Hij deed het dit jaar voor één seizoen op de computer met zijn alter ego "Kartonnie". Vanaf 2020 doet hij het gewoon weer zelf.

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Uterech mu stad ------------------------ 1731
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]