Hiatus hernia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Hiatus hernia
Hiatalhernia.gif
Coderingen
ICD-10 K44, Q40.1
ICD-9 553.3, 750.6
OMIM 142400
DiseasesDB 29116
MedlinePlus 001137
eMedicine med/1012radio/337
MeSH D006551
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een hiatus hernia, ook wel bekend als "middenrifbreuk", is een conditie waarbij een deel van de maag via de hiatus oesophageus - de opening in het middenrif - doorglipt naar de borstholte. De maag is dan gedeeltelijk boven het middenrif uitgestulpt. Deze abnormale ligging van een deel van de maag kan leiden tot oesofageale reflux.[1] Dit is een vaak voorkomende aandoening waarbij maagsappen de slokdarm in stromen en is meestal onschuldig en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, is er meestal sprake van een brandend gevoel achter het borstbeen spreekt men van gastro-oesofageale refluxziekte.[2]

Classificatie[bewerken]

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen

  • een glijbreuk (een deel van de maag glipt via de hiatus oesophageus door naar de borstholte en duwt de slokdarm naar boven)
  • een paraoesofageale hiatus hernia (een deel van de maag dringt op een andere plaats in het middenrif naar boven en ligt dus naast de slokdarm).

Een derde type wordt ook soms beschreven en is een combinatie van de twee vorige.

Oorzaken[bewerken]

De oorzaken van een hiatus hernia zijn vaak niet bekend. Soms gaat het om een aangeboren zwakte van de wand van het middenrif, om een buikletsel, om verhoogde druk in de buik als gevolg van een zwangerschap en bevalling of van inspanningen bij hoestbuien en ontlasting. Ook roken, chronische constipatie en overgewicht kunnen deze aandoening in de hand werken. Ook de leeftijd verhoogt het risico op het ontstaan van een hiatus hernia. Zo zou naar schatting meer dan 60% van de 60-plussers last hebben van een glijbreuk. Maar in de meerderheid van de gevallen is de omvang van de glijbreuk erg klein en veroorzaakt de aandoening geen symptomen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. PW Weijenborg, BF Kessing, AJPM Smout - Practical Manual of Gastroesophageal Reflux Disease, 2013
  2. http://www.e-gezondheid.be/alles-wat-u-moet-weten-over-hiatus-hernia/actueel/1534