Hogehoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hoge hoed)
Ga naar: navigatie, zoeken
Chapeau Claque

De hogehoed of cilinderhoed (soms ook tophoed als leenvertaling van het Engelse tophat) is een van oorsprong Engelse hoed, die gedragen werd door de hogere klassen. Over het algemeen zijn hogehoeden zwart van kleur, maar er zijn ook anderskleurige. De hogehoed wordt wel aangeduid als hoge zije. Er zijn inklapbare uitvoeringen van de hogehoed, chapeau claque (klakhoed) of kortweg claque genoemd, naar het geluid dat bij het uitklappen hoorbaar is. Een claque mag niet verward worden met een klak.

Vandaag de dag worden er nog maar weinig hogehoeden gedragen. In de hogere kringen komt men ze nog wel tegen en ook bij plechtigheden als begrafenissen. Ook een traditionele goochelaar draagt vaak een hogehoed. Het klassieke goocheltrucje is dan om een konijn uit de hogehoed te toveren. Hier komt ook de uitdrukking uit de hoed toveren vandaan.

De hogehoed werd ook wel gebruikt om een eerlijke loterij te garanderen. Dan werden er briefjes gemaakt met verschillende mogelijkheden of namen en in een hogehoed gestopt. Na goed door elkaar husselen van de briefjes, kan men er dan lukraak een of meer trekken. De volgorde was dan volkomen willekeurig. Daarom wordt bij de wiskunde onder de zogenaamde hogehoedmethode nog steeds een eerlijke loterij verstaan.