Hooydonkse watermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hooidonkse Watermolen)
Hooydonkse watermolen
De watermolen
Basisgegevens
Plaats Hooydonk, Nederwetten
Waterloop DommelBewerken op Wikidata
Bouwjaar 12e eeuw
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen
Rad 6,65m
7,08 m
Functie korenmolen en elektriciteit
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  30826
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Het rad van de watermolen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hooydonkse watermolen[1] is een watermolen aan de Dommel, op adres Hooydonk 8-10 in het gehucht Hooydonk in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

De molen is een dubbele onderslagmolen met twee waterraderen, gebruikt als korenmolen. Er zijn twee molengebouwen, beide van hout, met rieten dak. De molen is privé-eigendom, is niet open voor bezichtiging, en is niet in bedrijf.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend hoe oud de molen is. Zowel het midden van de negende eeuw als de twaalfde eeuw worden genoemd. In 1335 kwam de watermolen in bezit van de heer van Mierlo. Hij was in het verleden eigendom van het adellijke vrouwenklooster de priorij Hooydonk. Het klooster lag op het eiland van de watermolen. Er rest nog een keldergewelf van het klooster.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de molen verwoest en later weer herbouwd. Na de herbouw werd een volmolen toegevoegd. In de zeventiende eeuw was er een molenaar, Matthias Jansen van der Crabbe, die pinten bier verstrekte aan klanten, in de hoop hen weg te houden van de concurrerende Opwettense watermolen.

De molen fungeerde in het verleden ook als olie- en houtzaagmolen. Het mechaniek van de oliemolen is ca. 1935 verwijderd, en dat van de houtzaagmolen in 1954. Beide bevonden zich in het gebouw aan de oostzijde (het lagere van de twee). Daarin werd een mechanische maalderij ondergebracht. Het is in de tweede helft van de twintigste eeuw met 8 m verlengd en tot woonhuis omgebouwd.

In de jaren 1996 t/m 2000 is er veel restauratiewerk verricht. In 2009 is het waterrad aan het woonhuis aangesloten op een generator voor de opwekking van elektriciteit.[2]

Nabijgelegen watermolens[bewerken | brontekst bewerken]

Stroomopwaarts van de Hooydonkse Watermolen vond men de Woenselse Watermolen op de Dommel en vindt men de Opwettense Watermolen op de Kleine Dommel. Stroomafwaarts op de Dommel vond men de Sonse watermolen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Als bronnen voor dit artikel werden gebruikt:
  2. Hooydonkse watermolen, Waterradmolens.nl
Zie de categorie Hooydonkse watermolen, Nuenen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.