Palazzo del Seggio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Il Sedile)
Palazzo del Seggio
Il Sedile
Il Sedile links en Sint-Marcuskerk rechts, in Lecce, Italië
Locatie
Locatie Piazzo Sant’Oronzo, Lecce, Apulië, Vlag van Italië Italië
Coördinaten 40° 21′ NB, 18° 10′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie handelscentrum
Huidig gebruik tentoonstellingsruimte
Opening 16e eeuw
Architectuur
Bouwstijl Gotiek en renaissance
Bouwinfo
Opdrachtgever Venetiaanse handelaars
Detailkaart
Palazzo del Seggio (Apulië)
Palazzo del Seggio
Portaal  Portaalicoon   Italië

Het Palazzo del Seggio (16e eeuw) of in de volksmond Il Sedile genoemd, was een stadspaleis in Lecce, in de Zuid-Italiaanse regio Apulië. Venetianen bouwden het paleis.[1]

Beschrijving Il Sedile[bewerken | brontekst bewerken]

Het paleis staat aan het centrale plein, de Piazzo Sant’Oronzo, genoemd naar de beschermheilige van de stad. Tijdens het ancien régime droeg het plein de naam Piazza dei Mercanti of Handelaarsplein. Het waren Venetiaanse handelaars die het Palazzo del Seggio bouwden. Hiertoe braken ze hun oud pand af. Het gebouw diende voor hun handelscontacten en – transacties in het centrum van Lecce. Aan de andere zijde van het Palazzo del Seggio bevindt zich het Romeins theater waarop de handelaars uitzicht hadden.

Het Palazzo del Seggio heeft een kubusvorm. De bouwstijlen zijn zowel gotisch als renaissance. De onderste bogen zijn ovaalvormig en de bogen op de bovenverdieping zijn rond. De gevels zijn afgewerkt met wapenschilden en harnassen. Oorspronkelijk stonden op de bovenste verdiepingen twee standbeelden.

In de 19e eeuw werd het nog gebruikt als stadhuis. Het is sindsdien een stedelijke tentoonstellingsruimte.

Sint-Marcuskerk[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenaan het Palazzo staat de Sint-Marcuskerk. Deze is toegewijd aan de patroonheilige van Venetië en de Republiek Venetië. Een leeuw, die symbool staat voor de evangelist Marcus, prijkt boven de ingangspoort. De kerk dateert van hetzelfde tijdperk als het Palazzo del Seggio.