Indianentent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amerikaanse tipi, 1891
Ojibweg-wigwam en twee Dakota-tipi's
Wickiup van de Apaches, ca. 1903
Blackfoot-tipi's, (E. S. Curtis, 1900)

Een indianentent is een type woning die van oudsher door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika (indianen) wordt gebruikt. Er zijn 3 soorten indianententen:

  • een wigwam: een koepelvormige of kegelvormige 'hut', bedekt met rietmatten of boombast (meestal berkenbast)
  • een tipi (of teepee): een kegelvormige tent, vervaardigd van bizonhuiden of canvas.
  • een driepoot een soort wigwam maar dan met 3 poten

De term wigwam wordt vaak gebruikt om elk type indianentent aan te duiden. Echter is dit niet juist; de wigwam is een specifiek type woning.

Wigwam[bewerken]

Het woord wigwam is afkomstig uit het Algonkin, een Noord-Amerikaanse indianentaal. Het is een Angelsaksische verbastering van wiigiwaam, dat weer is afgeleid van het Algonkische Ojibwe-woord voor wiigwaas, wat berkenbast betekent. Wigwams worden van oudsher gebruikt door Algonkisch sprekende volkeren in het oosten van de Verenigde Staten en Canada, zoals de Algonkin, Mi'kmaq en Ojibweg.[1] Een wigwam is meestal koepelvormig en biedt plaats aan één familie. Het doet het meeste aan een hut denken en is niet veel hoger dan 2 à 3 meter. De koepelvormige structuur wordt verkregen door een frame te maken van buigzame stokken.

Tipi[bewerken]

Een tipi (het woord is afkomstig uit het Lakota, een Amerikaanse indianentaal) is een kegelvormige tent die – in tegenstelling tot een wigwam – niet is bedekt met boomschors maar met dierenhuiden of canvas en snel afgebroken en opgezet kan worden. Dit type indianentent wordt van oudsher gebruikt door de indianen op de Great Plains, een grote prairie in de Verenigde Staten en Canada. Een tipi bestaat uit een frame van rechte stokken van ceder of vurenhout, een bedekking van canvas of dierenhuiden, een binnenvoering en een deur van canvas of huid. Bovenin zat een rookgat dat met lijnen open en dicht kon worden gemaakt.

Toerisme[bewerken]

Mede vanwege de karakteristieke vorm worden wigwams en tipi's tegenwoordig gebruikt als toeristische accommodatie. Indianententen die voor dit doel worden gebruikt zijn meestal gemaakt van canvas, zeildoek of zelfs hout, en zijn vaak luxueuzer ingericht dan originele indianententen. Soms zijn recreatie-indianententen echter juist sober ingericht, om een avontuurlijk gevoel op te roepen. Op sommige recreatieparken staan vele tientallen indianententen bij elkaar, zodat een soort "reservaat" ontstaat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In Noord-Amerika maakt men onderscheid tussen een wigwam en een wickiup. De term wigwam wordt voornamelijk gebruikt voor de onderkomens van stammen in het noordoosten, en wickiup voor die uit het zuidwesten.