Jacques Boyvin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Boyvin
Geboren ca. 1649
Overleden 30 juni 1706
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Jaren actief 1670-1706
Stijl Liturgisch
Beroep Organist
Nevenberoep Componist
Instrument Orgel
Leerlingen François d'Agincourt
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jacques Boyvin (ca. 1649Rouen, 30 juni 1706) was een Frans componist en organist. Hij was organist-titularis van de Kathedraal van Rouen vanaf 1674 tot zijn dood. Zijn oeuvre omvat onder andere twee Livre d'Orgue; orgelstukken geschreven in de verschillende kerk-modi.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kathedraalorgel van Rouen

Boyvin werd vermoedelijk geboren in Parijs, waar hij tevens studeerde. Een van zijn eerste aanstellingen als organist was in de Parijse kerk des Quinze-Vingts. In 1674 werd hij aangesteld als organist-titularis in de Kathedraal van Rouen, waarmee hij Jean Titelouze opvolgde. Daarnaast was hij organist van de Sint-Herblandkerk in Rouen en opzichter tijdens de herbouw van het kathedraalorgel van Clicquot. Boyvin was ook actief als organist-leraar: François d'Agincourt was een van zijn pupillen die hem na zijn dood opvolgde als organist-titularis in de kathedraal. Boyvin bleef organist-titularis van de kathedraal tot aan zijn dood op 30 juni 1706.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Boyvin publiceerde twee orgelwerken, in 1689 en 1700. De boeken bevatten 16 suites, bestaande uit 120 stukken. Het tweede boek bevat de Traité abrégé de l'accompagnement. De stukken zijn van liturgische aard en maken gebruik van muziekvormen en ontdekkingen van Nicolas Lebègue en Guillaume-Gabriel Nivers.[1][2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]