Naar inhoud springen

Jan en Piet-museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Jan en Piet-museum was een creatieve werkplaats in Haarlem. Het opende op 30 oktober 2005 in een leegstaand bedrijfsgebouw aan de Dijkstraat 10 in Haarlem. Het museum sloot de deuren op 1 september 2019.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De directie bestond uit de kunstenaars Jan Heijer en Piet Zwaanswijk. Iedere eerste zondag van de nieuwe maand stelden ze het museum open.

Het museum kwam voort uit cultuurcentrum 'de Fietsznfabriek' in Haarlem. Het huisde in het voormalige monumentale fabrieksgebouw van drukkerij Vernhout & Van Sluyters. Na de sluiting van de Fietsznfabriek betrok het duo Heijer en Zwaanswijk een leegstaand deel van het complex. Dat staat sindsdien op de nominatie plaats te maken voor nieuwbouw. Plannen daar voor liggen in september 2019 nog op de tekentafel. Omdat de veiligheid van installaties en gebouwen tekort schoot besloot de gemeente Haarlem het grootste deel van het complex te slopen.

Vrijplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jan en Piet-museum werd gezien als een laatste Haarlemse culturele vrijplaats. Drank werd tegen kostprijs verstrekt en toegang werd niet geheven. In de loop van de tijd exposeerden er honderden bekende en onbekende kunstenaars. Ieder kon zich voor een expositie aanmelden, er werd geen selectie toegepast. Exposanten hoefden ook niet te betalen. Iedere expositie werd opgeluisterd door performances, veelal muzikaal van aard.

Badmutz[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten openingstijden was het onderkomen het atelier van houtkunstenaar Jan Heijer en Piet Zwaanswijk hanteerde er overwegend de kwast. Het gebouw diende ook als broedplaats voor diverse, vooral Haarlemse, cultuurmanifestaties. Samen met kunstvrienden werden er voorstellingen van de theatergroep Badmutz (ook wel geschreven als Badmuts of Badmudz) bedacht. De meeste voorstellingen zagen eenmalig het daglicht op Eerste of Tweede Paasdag onder de titel Paas meubel show.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]