Johan Madlener

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johan Madlener
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Johannes Josephus Carolus (Johan) Madlener
Geboren 18 februari 1880
Overleden 1 mei 1949
Beroep(en) pianist
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Johannes Josephus Carolus (Johan) Madlener (Eindhoven, 18 februari 1880Batavia (Nederlands-Indië) 1 mei 1949) was een Nederlands pianist.

Hij was zoon van muziekonderwijzer Joannes Madlener en Carolina Josephina Hubertina Hendrickx. Hij groeide op in een muzikaal gezin. Broer Peter Madlener was muziekleraar in Eindhoven en speelde cello; broer Joseph Madlener was muziekonderwijzer in Katwijk en speelde viool.[1]

Zelf was hij in 1905/1906 in getrouwd met pianiste Catharina Henrietta Maria Vrins. Vlak daarna in 1906 trok het echtpaar naar Batavia om er les te geven aan de Bataviasche Muziekschool, alwaar hij tevens een van der directeuren werd. Het echtpaar woonde daarna enige tijd in Berlijn (daar werd hun zoon Ernst Maarten in 1915 geboren) en Den Haag (1915-1925). Ze vestigden zich in Surabaya, eveneens als musici en muziekdocenten; hij werd ook dirigent van het plaatselijk Kunstkringorkest (Soerabajase Orkest) en oratoriumvereniging. In Batavia was hij nog een korte periode leider van een kinderkoor. Door de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog kon hij na de Japanse capitulatie de draad niet meer oppakken.

Hij was de leraar van een beginnende Fania Chapiro, die hij ook de ruimte gaf op te treden met genoemd orkest.