Jokin Murguialday

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jokin Murguialday
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jokin Murguialday Elorza
Geboortedatum 19 maart 2000
Geboorteplaats Vitoria-Gasteiz, Spanje
Nationaliteit Vlag van Spanje Spanje
Lengte 173 cm
Gewicht 59 kg
Sportieve informatie
Huidige ploeg Caja Rural-Seguros RGA
Discipline(s) Wegwielrennen
Ploegen
2021– Caja Rural-Seguros RGA
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Jokin Murguialday Elorza (Vitoria-Gasteiz, 19 maart 2000) is een Spaans wielrenner die anno 2022 rijdt voor Caja Rural-Seguros RGA. Hij is de zoon van voormalig wielrenner Javier Murguialday.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 werd Murguialday zesde in de door Patryk Stosz gewonnen Ronde van Bulgarije. Drie weken later werd hij tweede in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd op het nationale kampioenschap bij de beloften, achter respectievelijk Raúl García Pierna en Javier Romo. In de Ronde van Italië voor beloften eindigde Murguialday op de achtste plek, met ruim 11 minuten achterstand op winnaar Tom Pidcock. In 2021 werd Murguialday prof bij Caja Rural-Seguros RGA. In zijn eerste profseizoen nam hij deel aan onder meer de Ronde van Burgos en de Ronde van Groot-Brittannië en won hij het jongerenklassement in de Trofeo Joaquim Agostinho. In het algemeen klassement van die Portugese etappekoers werd hij derde, achter Frederico Figueiredo en José Fernandes.

Het seizoen 2022 begon voor Murguialday met de Trofeo Calvia. Later dat jaar maakte hij zijn debuut in de Ronde van het Baskenland, waar hij in de zesde etappe buiten de tijdslimiet finishte. In de door Mauricio Moreira gewonnen Ronde van Portugal was Murguialday de renner onder de 23 jaar en schreef hij zo het jongerenklassement op zijn naam.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2021
Jongerenklassement Trofeo Joaquim Agostinho
2022
Jongerenklassement Ronde van Portugal

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Clásica San Sebastián
2021 96e
2022
2023 60e

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]