Kane en Abel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kane en Abel
Auteur(s) Jeffrey Archer
Land Verenigd Koninkrijk
Oorspronkelijke taal Engels
Genre roman
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Kane en Abel (Kane and Abel), is een roman van de Engelse auteur Jeffrey Archer uit 1979.

Het boek werd in 1979 in het Verenigd Koninkrijk en in februari 1980 in de Verenigde Staten gepubliceerd en verkocht in de eerste week meer dan een miljoen exemplaren, waardoor het een internationaal succes werd. Het bereikte de nummer 1-positie op de New York Times Bestsellerlijst. Tegen 2009 waren er wereldwijd ongeveer 34 miljoen exemplaren verkocht.[bron?]

Een vervolg op het boek, The Prodigal Daughter, heeft Abel’s dochter Florentyna als hoofdpersonage.

In 2003 stond Kane en Abel op de 96e plaats in de BBC-enquête “The Big Read”. Kane & Abel behoort tot de best verkochte boeken ter wereld en heeft een vergelijkbaar aantal exemplaren verkocht als To Kill a Mockingbird en Gone with the Wind.[bron?]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Kane en Abel vertelt het verhaal van twee verschillende levens. Kane ontdekt, als hij aan Harvard studeert, dat zijn peetvader Henry zijn moeder heeft bedrogen en dat zijn echte identiteit Vitorio Tossana is. Dit leidt tot de dood van zijn moeder en tot de verwijdering van van Henry door Kane Henry uit zijn landhuis.

Aan de andere kant wordt Abel Rosnovski in het bos opgevoed door een familie van dierenjagers en staat hij bekend om zijn intelligentie. Hij wordt door een baron uitgenodigd om op zijn kasteel te verblijven, maar het wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers bezet en de baron wordt gedood. Abel verhuist naar Siberië, vlucht naar Turkije en emigreert naar Amerika.

In Amerika werkt Abel als ober in een hotel en studeert economie. Tijdens de Grote Depressie pleegt de eigenaar van het hotel zelfmoord en laat het eigendom aan Abel na. Abel hernoemt het hotel naar Baron en gaat een partnerschap aan met de politicus Henry Osborne.

De kinderen van Abel en Kane worden verliefd en trouwen, zonder te weten van de vijandschap van hun vaders. Terwijl Kane en Abel vijanden blijven, realiseren ze zich niet hoe ze elkaars leven beïnvloeden. Het verhaal eindigt met de dood van Abel en zijn kleinzoon William die hem de zilveren band geeft die hem ooit als baron markeerde. Dit verhaal onderzoekt diepgaand de complexiteit van menselijke motivatie, bedrog en verzoening.