Kantai Collection

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kantai Collection
KanColle
Ontwikkelaar Kadokawa Games
Uitgever DMM Games
Uitgebracht 23 april 2013
Genre verzamelkaartspel
Spelmodus multiplayer
Platform browserspel (Adobe Flash)
Media online
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Kantai Collection (艦隊これくしょん, Kantai Korekushon), afgekort tot KanColle, is een Japans computerspel ontwikkeld door Kadokawa Games en uitgegeven door DMM Games als browserspel. Het verzamelkaartspel ging online op 23 april 2013.

Het browserspel groeide uit tot een populaire mediafranchise, met een manga, animeserie en een film gebaseerd op het spel.

Een spelfiguur op de FF27-beurs van 2016.

Spel[bewerken | brontekst bewerken]

Het online spel draait om het winnen van verschillende zeeslagen met voornamelijk oorlogsschepen van de Japanse keizerlijke marine ten tijde van de Pacifische oorlog. De oorlogsschepen worden afgebeeld als getekende animemeisjes met de uiterlijke kenmerken van elk schip.

De speler kan de schepen strategisch inzetten, de strijd zelf verloopt automatisch. In het spel worden achtereenvolgens verschillende kaarten ontgrendeld, waardoor ervaringspunten kunnen worden verzameld. Dit levert in latere gevechten voordelen.

Men moet grondstoffen leveren om de constructie van nieuwe schepen mogelijk te maken. Dit gebeurt door het voltooien van missies. Bestaande schepen kunnen ook worden opgeofferd om de materialen te hergebruiken.

Andere media[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober van 2013 verscheen er een mangaserie in boekvorm gebaseerd op het computerspel. De serie is geschreven door Sakae Saitō en uitgegeven door Media Factory.

In 2015 verscheen er ook een animeserie op de Japanse televisiezenders Tokyo MX en KBS Kyoto. De serie is uitgezonden van 8 januari tot 26 maart 2015 en is geregisseerd door Keizo Kusakawa.

Op 26 november 2016 werd een film uitgebracht in Japanse bioscopen onder de titel "Gekijouban Kantai Collection: KanColle".

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel werd positief ontvangen bij fans en had in april 2015 bijna drie miljoen spelers. De hoeveelheid fanart zag eveneens een sterke groei met 345.000 verschillende tekeningen geüpload op Pixiv, een website voor grafisch artiesten.

Tijdens Comiket 85 waren er 1136 dojinshi die werken uitbrachten voor Kantai Collection. De serie kwam daarbij op de derde plek van meest populaire materiaal tijdens het evenement.

Op 14 januari 2015 verscheen een vergelijkbaar spel onder de titel Touken Ranbu, waarin historische zwaarden zijn afgebeeld als animejongens.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kantai Collection van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.