Kasteel van de hertogen van Bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel van de hertogen van Bar
Kasteel van de hertogen van Bar
Land Frankrijk
Departement Meuse
Gemeente Bar-le-Duc
Coördinaten 48° 46′ NB, 5° 9′ OL
Gebouwd in 10e eeuw
Gesloopt in 1670
Monumentale status Monument historique
Monument Nr. PA00106461
Kaart
Kasteel van de hertogen van Bar (Frankrijk)
Kasteel van de hertogen van Bar

Het Kasteel van de hertogen van Bar (Frans: Château des ducs de Bar) is een kasteel in de Franse gemeente Bar-le-Duc. Het kasteel is een beschermd historisch monument sinds 1981.

Sinds 1970 heeft het 'Musée Barrois' een onderkomen gevonden in het Neuf-Castel (16e eeuw), het enige overblijfsel van het in 1670 op bevel van Lodewijk XIV van Frankrijk ontmantelde kasteel.

De rijke collectie omvat

  • een afdeling plaatselijke geschiedenis: een reeks portretten van hertogen, kunstvoorwerpen, architecturale elementen van plaatselijke gebouwen, een klein kunst- en rariteitenkabinet en een verzameling wapens en harnassen.
  • beeldhouwkunst uit Lotharingen uit de 13e tot de 17e eeuw.
  • een schilderijenverzameling uit de renaissance tot de 18e eeuw. Meubels, siervoorwerpen en een verzameling aardewerk uit de Argonne vervolledigen deze afdeling.
  • een schilderijenverzameling uit de 19e eeuw, voornamelijk Franse werken. Ook de Lorreinse School is vertegenwoordigd. Bronzen beelden vervolledigen het overzicht van de 19e-eeuwse kunst.
  • een archeologische afdeling: voorwerpen afkomstig uit Nasium (het huidige Naix-aux-Forges), de hoofdstad van de civitas van de Leuci, en van opgravingen in Bar-le-Duc.
  • een etnografische afdeling: de voorwerpen tonen het leven in landen uit Afrika, Amerika, Oceanië en het Verre-Oosten.