Kerkstraat (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerkstraat
De Kerkstraat gezien in de richting van het Kerkplein (2010)
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Roode Steen
Eind Kerkplein
Algemene informatie
Genoemd naar Grote Kerk
Bestrating Kinderkopjes
Opvallende gebouwen Huis Verloren en Kerkstraat 13-15
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Kerkstraat is een straat in de binnenstad van de Nederlandse gemeente Hoorn, provincie Noord-Holland. De straat verbindt de twee pleinen Roode Steen en Kerkplein. Omdat de Roode Steen het oudste plein is, wordt er vanaf dat plein genummerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat ligt op de plek waar ooit het riviertje de Gouw stroomde. Het water stroomde via de volgende straten Nieuwland, de Gouw, de Nieuwstraat via het Kerkplein, de Kerkstraat, de Roode Steen en de Grote Havensteeg naar het water van de Nieuwendam naar de Zuiderzee. Hoewel de naam Kerkstraat op een oorkonde uit 1382 staat, staat rond 1400 de straat ook bekend als Waterstraat. De oorkonde vermeldt een hofstede in de Kercstraete. De naam Waterstraat kon echter ook de waterweg aanduiden en niet zozeer het verharde gedeelte.[1] Demping van de waterweg vond plaats omstreeks 1420. Volgens Velius was dit het deel vlak voor de sluis die het water van het achterland van dat van de haven aan de Nieuwendam scheidde.[2] De straat, in het begin dus de kade, is vernoemd naar de nabijgelegen Grote Kerk, waarvan de oudste kerk in de 14e eeuw gebouwd werd.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Alleen Kerkstraat 3 is aangewezen als beeldbepalend pand, alle andere panden in de straat hebben de status van rijksmonument. In de straat bevinden zich anno 2022 geen gemeentelijke of provinciale monumenten. Hieronder een overzicht van de monumenten:

Zie de categorie Kerkstraat (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.