Kinderziekte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Kinderziekten zijn een groep van virusziekten die meestal niet zeer ernstig verlopen en die zo besmettelijk zijn dat de meeste mensen ze al vroeg in hun leven, als kind, een keer doormaken, waarna in het algemeen volledige immuniteit bestaat, dat wil zeggen dat mensen over het algemeen de ziekte niet voor een tweede keer krijgen. De klassieke kinderziekten zijn:

Roodvonk is in dit rijtje een buitenbeentje omdat dit door een bacterie wordt veroorzaakt en ook vaker tot ernstige complicaties aanleiding geeft. Ook bestaat er daarna tegen de roodvonk-bacterie geen immuniteit.

In Vlaanderen verzorgt Kind en Gezin het vaccinatieprogramma, zodat alle kinderen de verplichte en gewenste inentingen krijgen als baby of peuter. Het CLB controleert verder deze vaccinatiestatus en vult zo nodig aan.

Tegen rodehond, mazelen en bof wordt in Nederland in het rijksvaccinatieprogramma ingeënt, om de volgende redenen:

  • rodehond is teratogeen, wat wil zeggen dat de ziekte bij de ongeboren vrucht afwijkingen kan veroorzaken als de moeder het vroeg in haar zwangerschap doormaakt
  • mazelen kan soms ernstig of fataal verlopen; ook kan er later wel eens SSPE volgen, een zeldzame maar dodelijke hersenziekte.
  • de bof wordt soms gecompliceerd door hersenvliesontsteking. De bof kan soms ook tot onvruchtbaarheid bij de man leiden door dubbelzijdige zaadbalontsteking als een man de ziekte na de puberteit krijgt. Dit is overigens uiterst zeldzaam en komt ook vrijwel nooit als oorzaak van infertiliteit naar voren bij onderzoek onder grote groepen onvruchtbare mannen.

Voor waterpokken bestaat een werkzaam vaccin dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wel op grote schaal wordt gebruikt maar in Nederland nog niet.

Andere betekenissen[bewerken]

Wanneer een nieuw product nog fouten vertoont die kunnen worden verklaard doordat het nog niet goed is getest, noemt men deze fouten ook kinderziekten.