Koers-winst verhouding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De koers-winstverhouding of k/w is een in de accountancy, vastgoedmarkt en beleggingswereld gebruikte term die als maat wordt gezien voor de waardering van een bedrijf. De koers-winstverhouding wordt berekend door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. De k/w-verhouding geeft weer hoeveel keer de winst van een bedrijf op de beurs wordt betaald door beleggers. Het is dan ook alleen bruikbaar bij winstgevende bedrijven.

De gemiddelde koers-winstverhouding van alle bedrijven bij elkaar wordt als tijdreeks gevolgd. De hoogte wordt gezien als een indicator, die aangeeft of de aandelenmarkt al of niet te hoog gewaardeerd is. Vaak wordt daarbij een vergelijking gemaakt met het rendement op obligaties.

De koers-winstverhoudingen van bedrijven kunnen sterk uiteenlopen. Het bedrijf waarvan wordt verwacht dat het een periode van sterke winststijging gaat meemaken (bv. Google), ook wel groeifonds genoemd, zal een hogere verhouding laten zien dan een bedrijf waarvan de winst min of meer gelijk blijft.

Interpretatie[bewerken]

  n.v.t.   Een onderneming zonder winst heeft een ongedefinieerde k/w-verhouding.
0-10 De koerswaarde is ondergewaardeerd of de winst uit onderneming neemt (naar verwachting) af.
10-17 Voor veel ondernemingen wordt deze k/w-verhouding gezien als redelijk.
17-25 De koerswaarde is overgewaardeerd of de winst is toegenomen sinds de laatste winstcijfers zijn gepubliceerd.
25+ Een onderneming met een zeer hoge k/w-verhouding heeft een zeer zonnige toekomst of de koerswaarde is beïnvloed door een zeepbeleffect in de aandelenmarkt.

Koers-winstverhouding voor woningen[bewerken]

De "price-to-earnings ratio" (P/E ratio) of koers-winstverhouding voor woningen is een gangbaar kengetal om de relatieve waarde van het bezit vast te stellen. Om de koers-winstverhouding voor een gehuurd huis vast te stellen; deel de marktprijs van het huis door de potentiële verdiensten of netto-inkomsten (het huurbedrag naar marktwaarde minus kosten inclusief onderhoud en belastingen). De formule hiervoor is:

\mbox{Woning P/E ratio} = \frac{\mbox{Woning waarde}}{\mbox{Huur} - \mbox{Kosten}}

De koers-winstverhouding voor een woningen levert de mogelijkheid op voor vergelijking met andere P/E-ratio's die betrekking hebben op geïnvesteerd geld in een woning.