Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen
Gebouw annex museum van het Bataviaasch Genootschap
Gebouw annex museum van het Bataviaasch Genootschap
Ontstaansdatum 1778
Ontbindingsdatum 1962
Land Vlag van Nederland Nederlands-Indië
Portaal  Portaalicoon   Werk

Het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen was een Nederlands koloniaal wetenschappelijk genootschap in Batavia. Het gebouw van het genootschap stond aan het Koningsplein in het nieuwe centrum van de stad, dat in de wijk Weltevreden lag.

De bibliotheek van het Bataviaasch Genootschap omstreeks 1896.

Het genootschap was in 1778 opgericht door Jacobus Radermacher als het Bataviaasch Genootschap der Kunsten en Wetenschappen en ontving in 1910 het predicaat Koninklijk. Het genootschap had een van de grootste boekencollecties van Nederlands-Indië in zijn bezit.

Een jaar na de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 werd de naam van het genootschap veranderd in Lembaga Kebudajaan Indonesia. Het genootschap hield in 1962 op te bestaan. De boekencollectie van het Bataviaasch Genootschap kwam in het bezit van de Nationale Bibliotheek van Indonesië en het museum zelf werd omgevormd tot het Nationaal Museum van Indonesië.

Bronnen, noten en/of referenties
  • G. Kolff, Feestbundel uitgegeven door het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen bij gelegenheid van zijn 150 jarig bestaan, 1778-1928, gepubliceerd in twee delen door het Genootschap, Weltevreden, 1929.
  • J.P.M. Groot, Van de Grote Rivier naar het Koningsplein : het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, 1778-1867 (= proefschrift). Leiden, 2006.
  • Scholarly Societies Project