La Coubre (schip, 1948)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf La Coubre)
Ga naar: navigatie, zoeken

La Coubre was een Frans vrachtschip van 4310 ton dat op 4 maart 1960 tweemaal explodeerde en vervolgens uitbrandde in de haven van Havana in Cuba.

Het schip was geladen met 76 ton Belgische artilleriegranaten, handgranaten en vuurwapenpatronen. Op 4 maart, omstreeks 15.10 uur, explodeerde het tijdens het lossen aan de kade.

Een half uur later, terwijl honderden waren toegekomen om de gewonden te helpen, volgde een tweede, nog krachtiger explosie. De gebeurtenis kostte naar schatting 75 tot 100 personen het leven en er vielen zo'n 200 gewonden.[1]

Het incident vond plaats vlak na de Cubaanse Revolutie van 1959 en nadat de Verenigde Staten Cuba economische sancties begonnen op te leggen. Fidel Castro schoof de schuld al snel in de schoenen van de Amerikaanse geheime dienst, maar hun betrokkenheid is nooit bewezen. Volgens de VS was het een ongeval, te wijten aan het onvoorzichtig omgaan met de munitie.

De La Coubre werd naar een droogdok in Havana gesleept en hersteld. Daarna werd het schip opnieuw in de vaart genomen door de Franse eigenaar Compagnie Générale Transatlantique. In 1972 verkocht die het schip aan een reder in Cyprus die het tot Barbara omdoopte.

Bronnen, noten en/of referenties