Library of Congress

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Library of Congress
De Library of Congress
De Library of Congress
Opgericht 1815
Locatie Washington D.C., Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Collectie
Aantal 155.357.302 (in 2012)[1]
Personen
Directeur James H. Billington
Medewerkers 3.312 (in 2012)
Leeszaal van de Library of Congress
Leeszaal van de Library of Congress
(en) Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Library of Congress in Washington is de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten en behoort tot de belangrijkste bibliotheken in de wereld. Hij werd in 1815 gesticht als de onderzoeksbibliotheek van het Amerikaans Congres. De boeken van de vroegere president Thomas Jefferson vormden het begin van de bibliotheek. Later kreeg de bibliotheek de rol van depot voor de auteursrechtelijke bescherming van werken. Wie in de Verenigde Staten zijn werk auteursrechtelijk beschermen wilde, moest twee exemplaren van zijn werk gratis bij de bibliotheek afgeven. Deze regeling is niet meer van kracht.


Met zo'n 155 miljoen documenten is de Library of Congress een van de grootste bibliotheken van de wereld. Er wordt elke 4 seconden een nieuw document aangeboden. Er worden 29 miljoen boeken en andere drukwerken, 2,7 miljoen geluidopnames, 12 miljoen foto's, 4,8 miljoen plattegronden en 58 miljoen handschriften bewaard. Om de documenten te ontsluiten ontwikkelde de Library of Congress een eigen classificatie afgekort als de Lcc. De meeste universiteitsbibliotheken in de VS hanteren het systeem. Het inventarisnummer van de Library of Congress wordt bij veel boeken bij voorbaat in het boek afgedrukt. De meeste openbare bibliotheken in de VS passen de Dewey Decimale Classificatie toe.[2] Tevens wordt door de bibliotheek de website American Memory beheerd.

De bibliotheek heeft drie indrukwekkende gebouwen in Washington D.C. De belangrijkste boeken, bijvoorbeeld een exemplaar van de Gutenbergbijbel, worden daar bewaard.

Formeel is de Library of Congress een agentschap van het Amerikaans Congres.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties