Little Women (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Little Women
Louisa May Alcott headshot.jpg
Auteur(s) Louisa May Alcott
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre roman
Uitgever Roberts Brothers
Uitgegeven 1868 (1e deel)

1869 (2e deel)

Vervolg Good Wives, Little Men, Jo's Boys
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Little Women (of Meg, Jo, Beth and Amy) is een roman van de Amerikaanse auteur Louisa May Alcott (1832-1888), gepubliceerd in twee delen in 1868 en 1869. Het werd vertaald in het Nederlands onder de titel Onder moeders vleugels.

Het verhaal speelt zich af in Orchard House, het huis van het gezin Alcott in Concord (Massachusetts). De roman volgt het leven van de vier zusters — Meg, Jo, Beth en Amy March — en is losjes gebaseerd op de kindertijdervaringen van de schrijfster en haar drie zussen. Het eerste deel van het boek werd onmiddellijk een commercieel succes en het werd ook door de critici goed onthaald.

Ook het tweede deel sloeg aan bij het publiek. Beide delen werden voor het eerst samen gepubliceerd als één enkel boek in 1880. Alcott schreef daarna nog twee vervolgdelen op Little Women waarin de gezusters March figureerden: Little Men (1871) en Jo's Boys (1886).

Alcott is het best bekend om haar huiselijke verhalen voor kinderen, die haar roem en fortuin brachten. Zij schreef ook gothic novels, zoals A Long Fatal Love Chase en ernstige romans voor volwassenen, zoals Moods and Work, die redelijke recensies kregen. Little Women en andere 'huiselijke' romans van Alcott genoten echter nog het meeste succes. Nochtans hield Alcott zelf niet bijzonder van Little Women. Zij schreef het op verzoek van haar uitgever, en door het grote succes was ze bezorgd dat ze nu voortaan niets anders dan dergelijke 'morele pap' voor kinderen zou moeten schrijven.

Little Women bezit vele kwaliteiten van het didactische genre, een klasse van werken die een duidelijke morele les te verkondigen hebben. Nochtans onthoudt Alcott zich in dit boek van expliciet moraliseren en laat de lezer liever zelf zijn conclusies trekken uit de afloop van het verhaal.

Adaptaties[bewerken]

Van Little Women werden ook adaptaties gemaakt:

Zie ook[bewerken]