London Stock Exchange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw hoofdkantoor van LSE op Paternoster Square
Oude hoofdkantoor

London Stock Exchange (Beurs van Londen) is een internationale beurs gevestigd te Londen in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd opgericht in 1801 en behoort momenteel tot de grootste beurzen ter wereld. De beurs heeft naast het grote aantal Britse noteringen, ook veel buitenlandse bedrijven die genoteerd staan.

De beurs is opgedeeld in een primaire markt (Main Market) en een alternatieve investeringsmarkt (Alternative Investments Market). De onafhankelijke FTSE Group beheert het merendeel van de indices van LSE, waaronder FTSE 100 Index, FTSE 250 Index en de FTSE 350 Index. In totaal zijn er 2749 bedrijven genoteerd aan de beurs.

Nieuw hoofdkantoor[bewerken]

Voorheen was LSE gevestigd in de Stock Exchange Tower, op de hoek van Threadneedle Street en Old Broad Street. Deze toren werd geopend door Koningin Elizabeth II in 1972 en huisvestte naast de beursvloer, ook de kantoren van de beurs.

In juli 2004 verhuisde de beurs naar een compleet nieuw complex, dat wederom gevestigd was aan Threadneedle Street, maar dit keer aan Paternoster Square (dichtbij St Paul's Cathedral). Ook dit complex werd weer geopend door Koningin Elizabeth II, ditmaal vergezeld op 27 juli 2004 door prins Philip.

Overname[bewerken]

Eind 2004 gingen er geruchten door het zakenleven dat de nu nog onafhankelijke Londense beurs overgenomen zou kunnen worden in de toekomst door een andere grote Europese beurs. Begin 2005 werden deze geruchten beantwoord door een biedingsstrijd tussen de pan-Europese beurs, Euronext (gevestigd te Amsterdam) en het Duitse Deutsche Börse. Uiteindelijk werd Börse door de aandeelhouders gedwongen om zich actief terug te trekken uit de bieding en kreeg Euronext vrij spel. Maar ook de aandeelhouders van Euronext zijn voorzichting, omdat LSE volgens de aandeelhouders te veel zou eisen. Zo wil LSE bijvoorbeeld dat het nieuwe hoofdkantoor van de combinatie Euronext/LSE in het Verenigd Koninkrijk (Londen) komt te liggen, in plaats van in Nederland. Heden (2005) is er nog geen oplossing gevonden tussen de twee beurzen.
Volgens economen kan de overname van LSE door Euronext er mede voor zorgen dat de euro sneller ingevoerd zal worden in het Verenigd Koninkrijk.

Externe links[bewerken]