Louis-Antoine de Brias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Louis-Antoine de Brias (Luxemburg, 15 november 1781 - Brussel, 5 september 1855), eigenlijk de Bryas, was een Belgisch luitenant-generaal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De familie De Bryas deed zijn stamboom opklimmen tot begin twaalfde eeuw.

In 1465 nam Jean de Bryas deel aan de Slag van Montlhéry met de troepen van Karel de Stoute tegen Lodewijk XI van Frankrijk.

Louis de Brias was een zoon van Jean-Frédéric de Brias, graaf van Hollenfeltz, luitenant-kolonel in Oostenrijkse dienst, en van barones Marie-Françoise de Cassal de Bomal. Zelf bleef hij vrijgezel.

Brias begon zijn militaire loopbaan in het Franse leger in 1806 in een regiment jagers te paard onder het commando van hertog Prosper Lodewijk van Arenberg. In 1807 ging hij over naar een regiment in Zweden onder maarschalk Guillaume Brune. Hij vocht vervolgens in Denemarken en in Spanje. In 1810 werd hij Ridder in het Legioen van Eer. In 1813 vocht hij mee in Duitsland.

In 1814 stapte hij over naar het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Hij werd majoor, commandant van een regiment huzaren. Hij werd zwaar gekwetst tijdens de Slag van Waterloo.

In 1816 verkreeg hij erkenning in de erfelijke adel met de titel graaf, overdraagbaar op al zijn eventuele afstammelingen. Hij werd tevens benoemd in de Ridderschap van de provincie Luxemburg.

In 1824 werd hij luitenant-kolonel en in 1830 kolonel, commandant van het regiment huzaren nr. 8.

Toen de Belgische Revolutie uitbrak, stapte hij over naar het Belgisch leger. Hij kreeg de graad van generaal-majoor en nam het commando van een cavaleriebrigade.

In 1833 werd hij luitenant-generaal en officier in de Leopoldsorde. In 1837 werd hij inspecteur-generaal van de cavalerie.

In 1842 werd hij bevorderd tot Commandeur in de Leopoldsorde.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • A. ROBOULX DE SOUMOY, Louis-Antoine de Brias, in: Biographie nationale de Belgique, T. III, Brussel, 1878.
  • Auguste NEYEN, Louis-Antoine de Brias, in: Biographie luxembourgeoise, 1861
  • graaf Louis de Brias, in: Dictionnaire universel et classique d'histoire et de géographie, 1862
  • Oscar COOMANS DE BRACHÈNE, État présent de la noblesse belge, Annuaire 1985, Brussel, 1985.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]