Luchtalarm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het luchtalarm is een geluidssignaal om de bevolking tegen gevaar te waarschuwen. Voor dit alarmsysteem wordt vanouds een sirene gebruikt en daarom wordt het alarm ook wel "de sirene" genoemd.

Het luchtalarm is ooit ingevoerd om de bevolking te waarschuwen voor een luchtaanval, vandaar de naam.

Nederland[bewerken]

Installatie van een sirene op paal in Nederland
Installatie van een sirene op een flat in Nederland
Nuvola single chevron right.svg Zie Waarschuwingsstelsel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland werd in 1993 besloten om het oude luchtalarm van de BB, dat stamde uit de Koude Oorlog, te vervangen door een moderner systeem. Het oude systeem riep met name associaties op die met oorlog of een atoomaanval te maken hadden terwijl het systeem vooral bedoeld was als waarschuwing voor een algemener dreigend gevaar of een ramp.

Verspreid over het hele land staan ongeveer 3800[1] sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer. Dit wordt het WAS (waarschuwings- en alarmeringssysteem of waarschuwingsstelsel) genoemd. De bevolking is van tevoren geïnstrueerd om in het geval dat de sirene gaat naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio of televisie aan te zetten. Op aangewezen rampenzenders kan de overheid verdere aanwijzingen geven, bijvoorbeeld dat een gebied geëvacueerd wordt.

Het alarm wordt eens per maand getest, op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur, om te controleren of de sirene overal werkt en te horen is, maar ook om het alarmsysteem bij het publiek in het bewustzijn te houden. Vanaf 1997 werd de sirene slechts eenmaal per jaar landelijk luid getest (op de eerste woensdag van juni) en eens per maand stil. In 2000 gebeurde dit echter niet vanwege de vuurwerkramp in Enschede. Met ingang van september 2003 is de maandelijkse luide test weer ingevoerd om de bekendheid van het alarmsysteem te vergroten (ook al omdat het signaal minder luid en opvallend is dan dat van het oude BB luchtalarm). Als de eerste maandag van de maand een nationale of religieuze feestdag is, wordt de test echter niet uitgevoerd, omdat dit op deze dagen niet toepasselijk is. Zo was in 2013 de sirene niet te horen op 1 april(Eerste Paasdag) en is de sirene in 2014 niet te horen op 5 mei(Bevrijdingsdag)

Voor doven wordt de mogelijkheid onderzocht[2] een sms te ontvangen op hun mobiele telefoon om geïnformeerd te worden bij rampen.

4 februari 2013 is er een landelijke test gehouden met een cell broadcasting-systeem NL-Alert. Daarbij ontvingen, volgens een poll op de technologie-website Tweakers.net, 12% het alarm, 22% had het ingesteld maar kreeg hem niet, 26% had niet ingesteld en 40% had geen telefoon/provider die het ondersteunde.

Geschiedenis[bewerken]

 • 11 augustus 2014 - Breda -- Vanwege een grote brand.
 • 20 mei 2014 - Wintelre -- Vanwege een grote brand, verspreid over vijf panden werd het luchtalarm ingezet om omwonenden te waarschuwen voor de rook.
 • 3 februari 2014 - Vlijmen e.o. -- Vanwege een grote brand bij Riant Verhuur, een bedrijf dat bouwmaterialen en feestartikelen verhuurt werd het luchtalarm ingezet.
 • 4 juni 2013 - Oosterhout -- Vanwege een grote brand bij een chemisch verpakkingsbedrijf werd het luchtalarm ingezet, omdat er gevaarlijke stoffen zouden zijn vrijgekomen.
 • 15 mei 2013 - Rijsenhout -- Vanwege een uitslaande brand in een kerk werd het luchtalarm geactiveerd.
 • 28 augustus 2012 - Zuid-Limburg -- Door een bedieningsfout ging het luchtalarm in heel Zuid-Limburg af.
 • 11 juni 2012 - De Lutte -- Bij een brand in een restaurant is veel rook en asbest vrijgekomen. Om de omwonenden te waarschuwen is het luchtalarm ingezet.
 • 5 maart 2012 - Heerhugowaard -- Bij een brand in een kassencomplex in Heerhugowaard is het luchtalarm afgegaan vanwege gevaarlijke stoffen die in de rook zaten.
 • 5 januari 2011 - Moerdijk -- Bij een brand in een chemische fabriek in Moerdijk is er voor de zekerheid een luchtalarm afgegaan in Moerdijk en het zuidelijke deel van Dordrecht.
 • 21 juli 2010 - Bij een grote giftige brand in Valkenswaard bij Timco Plastics.
 • 6 november 2009 - Friesland -- Het luchtalarm ging om 10:40 onnodig af in geheel Friesland doordat er een grote hoeveelheid salpeterzuur was vrijgekomen in Dronrijp.
 • 29 mei 2009 - Nieuwleusen -- Bij een brand in een voormalige Union-fabriek ging het luchtalarm af in verband met het (mogelijk) vrijkomen van asbest.
 • 12 oktober 2007 - Heinenoord -- Bij werkzaamheden ontstond een lek in een transportleiding waardoor etheenoxide of waterstof vrijkwam. Hiervoor werd het luchtalarm geactiveerd.
 • 2 oktober 2007 - Zeeland -- Door een bedieningsfout ging het luchtalarm in heel Zeeland af.
 • 15 april 2007 - Helmond -- Bij een grote brand op een schroothoop kwamen stoffen vrij die klachten konden veroorzaken aan ogen en het luchtwegenstelsel. De Helmonders negeerden dit alarm. Sommige sportverenigingen lieten zelfs wedstrijden doorgaan buiten met als gevolg, woede van de Helmondse Burgemeester Jacobs.
 • 22 augustus 2003 - Enschede -- Nadat een grote brand was uitgebroken bij bandenfabrikant Vredestein ging in de nabije omgeving het luchtalarm af, omdat mogelijk gevaarlijke stoffen vrij konden komen. Dat bleek achteraf mee te vallen. Alleen in het Twentekanaal, waar de fabriek aan gelegen is, waren er chemische stoffen terechtgekomen, door de afvoer van het bluswater.
 • 7 mei 2003 - Slagharen -- Er was brand uitgebroken in een uitgaanscentrum en het luchtalarm ging af daar er verspreiding van asbest gemeld was.
 • 16 januari 2003 - Vlaardingen -- Na een implosie in een opslagtank in Rotterdam verspreidde zich een bijtend gas richting Vlaardingen.
 • 2 november 2002 - Naarden -- Vanwege brand in een fabriek en gevaar voor verspreiding van asbest ging het luchtalarm af.
 • 20 augustus 2002 - Amersfoort -- Vanwege een lekkage van een gif-trein dichtbij station van Amersfoort werd er alarm geslagen.
 • 6 maart 2002 - Schiedam/Vlaardingen -- Na brand op een vissersschip in de haven van Vlaardingen loeiden sirenes.
 • 28 februari 1996 - Spijkenisse -- Bij een brand bij het Rotterdamse CMI kwam een gifwolk vrij die in de richting van Spijkenisse dreef, waarna de sirene in werking werd gesteld. Bewoners moesten binnen blijven.

België[bewerken]

In Belgie worden de sirenes niet elke maand, maar om de drie maanden - dus vier keer per jaar getest. Op de eerste donderdag van elk trimester worden de sirenes getest tijdens een proefalarm. Het testen vindt plaats tussen 11.45 en 13.15 uur. De werking van de sirenes wordt herhaalde keren getest. Na ieder signaal wordt via de aanwezige luidsprekers de tekst ‘proefsignaal’ uitgesproken. Ook worden dagelijks twee stille testen uitgevoerd, die niet hoorbaar zijn voor het menselijke gehoor.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Wanneer wordt de sirene getest? - Vraag en antwoord - Rijksoverheid.nl. Rijksoverheid Geraadpleegd op 2013-10-28
 2. denkvooruit.nl - Veelgestelde vragen - doven. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2008) Geraadpleegd op 2008-05-05