Luchthaven Istanbul Atatürk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Atatürk International Airport
Atatürk International Airport
Atatürk International Airport
IATA: IST ICAO: LTBA
Algemene informatie
Opgericht 1912
Type Publiek
Eigenaar TAV - Tepe Akfen Venture
Plaats Istanboel
Hoogte 50 m
Coördinaten 40° 58′ NB, 28° 48′ OL
Website http://www.ataturkairport.com/eng/
Locatie in Turkije
Luchthaven Istanbul Atatürk
Luchthaven Istanbul Atatürk
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
18L/36R 3000 m Beton
18R/36L 3000 m Beton
06/24 2300 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Istanbul Atatürk (Turks: Atatürk Havalimanı) is het belangrijkste vliegveld van de Turkse stad Istanboel. De luchthaven is genoemd naar de eerste president van de Turkse republiek: Mustafa Kemal Atatürk.

Ligging[bewerken]

Atatürk International Airport ligt in het Europese gedeelte van Istanboel, in het stadsdeel Yeşilköy, 24 km zuidwestelijk van het centrum van de stad.

Feiten en cijfers[bewerken]

De luchthaven had in 2007 een passagiersaanbod van 25 miljoen en is de thuishaven van Turkish Airlines. Er zijn drie terminals, de internationale (terminal A), de binnenlandse (terminal B) en een vrachtterminal. Istanbul kent nog een tweede luchthaven, de Luchthaven Istanbul Sabiha Gökçen en er worden plannen gemaakt om een derde luchthaven te bouwen op het Europese deel van de stad. De huidige twee luchthavens zouden overvol raken en vertragingen veroorzaken. [1]

Incident[bewerken]

Op 24 mei 2006 woedde er een grote brand in de vrachtterminal van de luchthaven. De brand werd veroorzaakt door laswerkzaamheden. Na 90 minuten was de brand onder controle. Bij het bestrijden van de brand werd o.a. een Canadair CL-215 blusvliegtuig ingezet.

Terminals[bewerken]

Er zijn drie terminals, één internationale (Terminal A), één voor binnenlandse vluchten (Terminal B) en één voor vracht (Terminal C). De internationale terminal is heel efficiënt en modern. Nadat in 2001 Terminal A werd geopend zijn alle binnenlandse vluchten naar de oude geplaatst (nu Terminal B). Die is in in de jaren 70 stijl en was niet meer geschikt voor internationale vluchten. De nieuwe terminal kan meer passagiers aan dan de oude. Er zijn plannen om de oude gebouwen aan de oostkant van het vliegveld om te bouwen tot een nieuwe terminal voor het binnenland.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (nl) Mogelijk nieuwe luchthaven in Istanbul. Turks.nl (30 oktober 2010)