M.J. Granpré Molièreplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
M.J. Granpré Molièreplein
Grote man, kleine man met op de achtergrond bebouwing (april 2012)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam Nieuw-West
Wijk Noorderhof
Begin J.F. Berghoefplantsoen
Eind J.J.M. Vegterstraat/ Dom H. van der Laanstraat
Algemene informatie
Aangelegd in huisnummer 2: 1954-1957
overig: 1995/1999
Genoemd naar Marinus Jan Granpré Molière
Naam sinds 1997
Bebouwing woonhuizen, kerk
Opvallende gebouwen Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het M.J. Granpré Molièreplein is een straat en voetgangersgebied in Amsterdam Nieuw-West. Ze is op 2 december 1997 per raadsbesluit vernoemd naar architect Marinus Jan Granpré Molière.

Ligging en Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het plein voldoet exact aan de omschrijving voor plein. Het plein ontstond na herinrichting en sanering van een gebied ten noordwesten van de Sloterplas in tuinstad Slotermeer. Dit gebied was al sinds de jaren vijftig bebouwd, maar werd eind jaren negentig klaargemaakt voor veel dichtere bebouwing met voornamelijk woonhuizen. Het zou uiteindelijk leiden tot de buurt Noorderhof. Het straatgebied loopt van het J.F. Berghoefplantsoen (vernoemd naar architect J.F. Berghoef) noordelijk totdat ze overgaat in de J.J.M. Vegterstraat (vernoemd naar architect) Jo Vegter). De meeste bebouwing staat echter aan een noordwestelijk lopende S-vormige zijtak, die loopt tot aan de Dom H. van der Laanstraat (vernoemd naar architect Hans van der Laan).

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De bebouwing dateert bijna in zijn geheel uit de jaren rond 1999. Daarbij lopen de huisnummers aan de oneven kant van 1 tot en met 29; de even nummers 2 tot en met 22. De bouwwerken zijn alle ontworpen door de Luxemburgse architect Rob Krier in een (neo-)traditionele stijl. De enige uitzondering op die stijl is de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk met huisnummer 2, ontworpen door de naamgever van het plein; het stamt dan ook uit de periode 1954-1957. Dit kerkgebouw is ook het enige monument aan het plein, een gemeentelijk monument.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In de zijtak van straat bevindt zich het kunstwerk Grote man, kleine man van Stephan Balkenhol, dat pontificaal midden in het voetpad bevindt. Andere kunstuitingen moeten in de kerk gezocht worden.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk (oktober 2018)