Meter per seconde kwadraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf M/s2)

De meter per seconde kwadraat is de eenheid van versnelling in het Internationale Stelsel van Eenheden (SI). Als afgeleide eenheid is het samengesteld uit de SI-basiseenheden lengte, de meter en tijd, de seconde. Het symbool is in verschillende vormen geschreven als m/s2, m·s−2, m s−2 of .

Als versnelling wordt de eenheid fysiek geïnterpreteerd als verandering in snelheid per seconde, dus meter per seconde per seconde, en wordt behandeld als een vector.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Als een voorwerp een constante versnelling ondergaat van 1 m/s2 vanuit stilstand, bereikt het na 5 seconden een snelheid van 5 m/s en na 10 seconden 10 m/s. De gemiddelde versnelling kan worden berekend door het snelheidsverschil van te delen door de tijd , zodat:

Verwante eenheden[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede wet van Newton stelt dat kracht gelijk is aan massa vermenigvuldigd met versnelling . Voor de versnelling geldt dus

De eenheid van kracht is de newton (N), en massa heeft de SI-eenheid kilogram (kg). Eén newton is gelijk aan één kilogram meter per seconde kwadraat. Dus is de eenheid meter per seconde kwadraat gelijk aan newton per kilogram: N·kg−1 of N/kg.[1]

Het zwaartekrachtveld van de aarde (dichtbij het grondniveau) kan dus worden weergegeven als 9,8 meter per seconde kwadraat, of als het equivalent 9,8 N/kg.

Versnelling kan ook worden weergegeven als de verhouding tot de zwaartekracht, zoals g-kracht en piekgrondversnelling bij aardbevingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kirk, Tim: Physics for the IB Diploma; Standard and Higher Level, Page 61, Oxford University Press, 2003.