Maho shojo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mahō shōjo (魔法少女, “Magisch meisje”) is een subgenre van Japanse fantasy-anime en mangaseries. Verhalen uit dit genre draaien altijd om (jonge) meisjes met bovennatuurlijke krachten. Het genre wordt vaak ingedeeld bij het grotere Shojo-genre.

Voorbeelden[bewerken]

Een algemeen voorbeeld van het genre is de serie Cardcaptor Sakura. Andere voorbeelden zijn Sailor Moon, Ultra Maniac, DiGi Charat, Cutie Honey, Mamotte Lollipop, Kamichama Karin, Uta Kata, Petite Princess Yucie, Magical Girl Lyrical Nanoha, Shugo Chara (Doki), Pretty Cure en in zekere zin Kirarin Revolution.

Kenmerken[bewerken]

De protagonisten in series uit dit genre krijgen hun krachten meestal door middel van een magisch voorwerp, dat hen in staat stelt te transformeren naar een sterkere gedaante. De exacte oorsprong of aard van dit voorwerp en de krachten die ermee gepaard gaan wordt vaak in het midden gelaten. Een veelvoorkomend thema is dat de protagonist deze krachten in de loop van het verhaal langzaam leert beheersen, en ze pas tegen het einde van de serie optimaal kan gebruiken. Ook leert de protagonist vaak op een cruciaal moment een nieuwe vaardigheid te gebruiken als een soort deus ex machina. In al deze opzichten onderscheidt het genre zich van superheldenseries uit het shonen-genre, waarin altijd duidelijk is wat de held wel en niet kan.