Malpassetdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Resten van de dam in 2007

De Malpassetdam is een voormalige stuwdam in de rivier Reyran bij Fréjus in het departement Var in Frankrijk. De stuwdam is vooral bekend vanwege de ramp die ermee gebeurde toen hij op 2 december 1959 om 21.13 uur scheurde en geheel instortte. [1] De ramp kostte aan 423 mensen het leven (ook andere aantallen worden genoemd).

De dam is gebouwd in de periode van 1952 tot 1954 en was aangelegd als bassin voor irrigatie-water. De dam was 60 meter hoog boven het rivierbed. In december 1954 was het werk gereed en stroomde het stuwmeer langzaam vol.[1] In november 1959 was het water zeven meter onder de maximale stand gekomen en werden enkele lekkages bemerkt, maar de bevolking in het lagere gelegen gedeelte van de rivier werden niet gewaarschuwd.[1] In december viel er veel neerslag in het gebied en het waterpeil achter de dam steeg snel. Enkele sluizen werden geopend om de druk van het water op de dam te verminderen, maar te laat en de dam brak om 21.13 door.[1] Het stuwmeer achter de dam had een capaciteit van 48,1 miljoen m3 en een oppervlakte van 200 hectare. De breuk veroorzaakte een vloedgolf van 40 meter hoogte die voortraasde met 70 km/h.

Oorzaak van de ramp is een niet opgemerkte geologische breuk bij de dam, in combinatie met toegenomen belasting van die dam door overvloedige regen in de Côte d'Azur.

Resten van de Malpassetdam, 2008

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d (en) Provence & Beyond Malpasset Dam, geraadpleegd op 14 januari 2014