Man-in-the-middle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Man-in-the-middle-aanval)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een man-in-the-middle-aanval is een aanval waarbij informatie tussen twee communicerende partijen onderschept wordt, zonder dat beide partijen daar weet van hebben, terwijl de computer van de aanvaller zich tussen deze partijen bevindt. De berichten kunnen daarbij mogelijk gelezen en/of veranderd worden. Ook kunnen berichten worden verzonden die niet door de andere partij zijn geschreven. De naam van de aanval verwijst naar de derde persoon die in het midden tussen de twee partijen 'staat' en de langskomende berichten bekijkt en/of aanpast. Voorbeelden hiervan zijn het onderscheppen van e-mail(s) of ander dataverkeer tussen twee of meerdere computers. Ook het onderscheppen van brieven of telefoongesprekken kan men zien als een man-in-the-middle-aanval.

Het Diffie-Hellman-sleuteluitwisselingsprotocol zonder authenticiteit is niet bestand tegen een man-in-the-middle-aanval.

Voorbeeld[bewerken]

Stel dat Alice en Bob met elkaar via e-mail berichten willen uitwisselen. Alice stuurt een e-mail naar Bob, maar Trudy onderschept de e-mail doordat zij toegang heeft tot de e-mailserver. Indien Alice en Bob geen encryptie gebruiken, is Trudy in staat het bericht te lezen en eventueel te veranderen. Als ze het bericht aanpast, heeft Bob hier geen weet van, want hij kan niet controleren of het werkelijk Alice is die dat bericht heeft geschreven. Ook in situaties waar wel sprake is van beveiligde communicatie (dat wil zeggen dat Alice en Bob eerst elkaars identiteit aan elkaar kenbaar maken) kan Trudy tussenbeide komen en de identificatie ongemerkt beïnvloeden.


Uit gelekte geheime informatie kan een MITM-aanval gereconstrueerd die werd uitgevoerd bij BICS, een dochtermaatschappij van de Belgische telecommaatschappij Belgacom, die oa. VoIP en dataroaming aanbiedt in Afrika en het Midden Oosten. Door een hack op de servers van BICS kon men de Britse geheime dienst man-in-the-middle aanvallen uitvoeren bij webbezoeken via de smartphone [1].

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties