Marègesdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marègesdam
De Marègesdam
Algemene gegevens dam
Plaats Liginiac
Coördinaten 45° 24′ NB, 2° 22′ OL
Hoogte 89,5 m
Lengte 198 m
Vermogen 4x 37,5 MW
1x 122 MW
Totaal: 273 MW
Beheerder Société Hydoélectrique du Midi (SHEM)
Bouw
Bouwjaar 1932
Afgewerkt 1935
Materiaal beton
Stuwmeer
Belangrijkste bronnen Dordogne
Belangrijkste uitlopen Dordogne
Oppervlakte 1,2 km²
Volume 0,47 km³
De dam stroomafwaarts gezien
Noodoverlaat met skischans
Kaart
Marègesdam (Frankrijk)
Marègesdam

De Marègesdam is een stuwdam in de Dordogne. De dam is van het type boogdam en ligt vier kilometer ten zuidoosten van Liginiac in het Franse departement Corrèze.

De dam werd gebouwd tussen 1932 en 1935 door het spoorwegbedrijf Chemin de Fer du Midi. Het primaire doel van de dam is het genereren van hydraulische elektriciteit en de originele waterkrachtcentrale bevatte vier Francisturbine-generatoren. De dam en de elektriciteitscentrale werden gebouwd om Frankrijk te helpen minder afhankelijk te worden van de kostbare import van energiebronnen na de Eerste Wereldoorlog. De vijfde Francisturbine-generator, met een vermogen van 122 MW, in de Saint Pierre-centrale gelegen op de linkeroever van de rivier werd in gebruik gesteld in 1988.

De dam was ontworpen door André Coyne en in de constructie waren een aantal innovatieve kenmerken opgenomen waaronder een skischans noodoverlaat, de juiste opbouw verankerd met een voorgespannen kabel en bewaakt met geluidssignalen en een nieuw kistdamontwerp.

Zie de categorie Barrage de Marèges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.