Mariakapel (Buizingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze Onze-Lieve-Vrouwkapel bevindt zich in Buizingen, een deelgemeente van Halle. Ze is gelegen aan het Kluisbos bij huisnummer 8.[1]

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De pijlerkapel werd hier gebouwd door de toenmalige kasteelheer en burgemeester Octaaf de Kerchove d’Exaerde (1868-1937). Ze staat aangeduid op de topografische kaart van 1904, nabij een waterpartij en op die van 1939 op de kruising van de straat Kluisbos met een pad dat het park inging.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De pittoreske hoge kapel wordt gekenmerkt door een sterk overkragend zadeldak van leien en decoratief houtwerk. De opgaande muren zijn uitgevoerd in diverse kleuren baksteen (rood en zwart). In de topgevel zit een verheven kruis in baksteen. In de onderste geleding is een wit marmeren opschriftplaat ingewerkt met een opschrift in gotische kalligrafie: AVE/ MARIA//. De hoeken van de kapel zijn afgewerkt met afgeronde bakstenen en het centrale dele van de kapel is bovenaan en onderaan afgewerkt met afgeschuinde bakstenen. De mijtervormige nis heeft een omlijsting van geglazuurde baksteen. In de nis staat een polychroom beeld van de gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met kind. De plooienval van de gewaden is heel speels.

De kapel staat op de tuin, langs de steil opgaande weg Kluisbos en is aan de straatzijde afgesloten met een betonnen pijlerhekje.