Mazarinettes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olympia, Ortensia en Maria Mancini geportretteerd rond 1660.

De Mazarinettes waren zeven nichten van kardinaal Jules Mazarin, die tussen 1647 en 1653 samen met drie neven geïntroduceerd werden aan het hof van Lodewijk XIV. Nadien arrangeerde de kardinaal hun huwelijken met vooraanstaande Franse en Italiaanse prinsen.

De moeders van de Mazarinettes waren Laura Margherita en Geronima Mazzarini.

De meisjes waren tussen de zeven en dertien jaar toen hun oom ze uit Italië naar Frankrijk bracht. Niet alleen wenste de kardinaal zich te omringen met familieleden waarop hij kon vertrouwen, hij meende ook dat ze hem - een geestelijke zonder wettige kinderen - zouden toelaten zijn nalatenschap in Frankrijk te consolideren.

Bij hun aankomst in Parijs nam Anna van Oostenrijk, de moeder van de jonge Zonnekoning, de Mazarinettes onder haar hoede. De jongsten van hen werden zelfs grootgebracht samen met de koning en zijn broer Philippe in het Palais-Royal, wat een gunst was die hen op dezelfde hoogte plaatste als de prinsessen van den bloede.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pierre Combescot, Les petites Mazarines, 1999, ISBN 2246477611
  • Jacques Hillairet, Les Mazarinettes ou, Les sept nièces de Mazarin, 1976, ISBN 2707301388

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Mazarinettes op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.