Milton Keynes Dons FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Milton Keynes Dons FC
Denbigh south stand 16 may 07.JPG
Naam Milton Keynes Dons
Football Club
Bijnaam The Dons
Opgericht 2004
Stadion stadium:mk
Milton Keynes
Capaciteit 22,000
Voorzitter Vlag van Engeland Pete Winkelman
Trainer Vlag van Engeland Karl Robinson
Competitie Football League One
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2007-2008
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Milton Keynes Dons FC is een Engelse voetbalclub. De club werd op 21 juni 2004 opgericht nadat Wimbledon FC, die negen maanden eerder van Londen naar Milton Keynes verhuisd waren, failliet was gegaan. De club kon onder de nieuwe naam heropgericht worden en op die manier de plaats in de profcompetities van Engeland behouden. De verhuizing werd een feit. Teleurgestelde fans richtten een nieuwe club (AFC Wimbledon) op die zij als opvolger van Wimbledon FC beschouwen. Alle oude prijzen behaald door Wimbledon FC zijn - na langdurig overleg - teruggegeven aan de London Borough of Merton, de thuisbasis van het oorspronkelijke Wimbledon FC. Hieronder ook de FA cup van 1988.

Pete Winkelman wilde eind jaren negentig een grote voetbalclub in Milton Keynes hebben. De stad had vijf niet-liga teams, waarvan Milton Keynes FC de meest succesvolle was. Hij liet een stadion bouwen en wilde een professionele club van een andere stad binnenhalen. Sinds 1998 benaderde Winkelman clubs in financiële moeilijkheden als Barnet FC, Luton Town en Queens Park Rangers, zonder succes. Wimbledon vertoefde al sinds 1991 in Selhurst Park, het stadion van Crystal Palace en Winkelman overtuigde het management van de club dat een verhuizing naar Milton Keynes de club een nieuwe start kon geven.

Deze start was niet erg succesvol en de club eindigde als laatste in de 2de klasse, met 33 nederlagen (slechts 1 club deed het ooit slechter in de Engelse geschiedenis met 34 nederlagen). De club was bankroet en Winkelman zorgde voor de herstart met een nieuwe naam en clubkleuren.

De bouw van het nieuwe stadion was begin 2007 gereed. Tot die tijd speelde MK Dons (zoals ze in de volksmond genoemd worden) de thuiswedstrijden in het National Hockey Stadium, ook in Milton Keynes.

Na het seizoen 2005/2006 degradeerde het team uit de League One naar de League Two. In 2007/2008 werden de MK Dons kampioen van deze competitie en promoveerde ze terug naar League One. In 2008/2009 waren ze lang onderweg naar rechtstreekse promotie, maar aan het eind werd het verspeeld. In de playoffs werd er na strafschoppen verloren van Scunthorpe United.

Erelijst[bewerken]

2008

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

Externe link[bewerken]