Misha Defonseca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Misha Defonseca (Etterbeek, 1937) is het pseudoniem voor Monique De Wael, dochter van Robert De Wael en Josephine Donvil, een katholiek echtpaar. Haar ouders zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog in België als verzetsmensen opgepakt zijn door de Duitsers. Zij woont in de Verenigde Staten, Massachusetts.

Een ghostwriter van een Amerikaanse uitgever, Vera Lee, heeft over haar "jeugdherinneringen" tijdens de oorlogsjaren in Europa een boek geschreven: Misha: A Mémoire of the Holocaust Years (1997). Het boek werd in achttien talen vertaald. Het werd door Vera Lee alswel Mischa Defonseca als een waargebeurd verhaal gebracht. Ze zou als joods weeskind, van 7 tot 11 jaar, door Europa gezworven hebben en opgenomen en beschermd worden door een wolvenroedel. Dit boek werd in 2007 verfilmd als Survivre avec les loups. Op 28 februari 2008 erkende Misha Defonseca dat het verhaal verzonnen was.

Aanwijzingen dat het hier een vrij onwaarschijnlijk, fictief verhaal betrof, waren al in een vroeg stadium - voor publicatie - opgemerkt. De criticus Lawrence L. Langer, die gevraagd was een flaptekst te schrijven, achtte het een onwaarschijnlijk verhaal. Hetzelfde gold voor de door hem geraadpleegde Holocaust-geleerde Raul Hilberg, en ook voor de schrijfster Bette Greene, die eveneens gevraagd was een flaptekst te schrijven. De Joods-Duitse journalist en schrijver Henryk Broder schreef in 1996 al een sceptisch artikel in Der Spiegel. Niettemin werd het boek een bestseller.

Februari 2008: een certificaat van een Brusselse kerk voor een Monique De Wael en een register van een basis school dichtbij het huis van De Waels' dat laat zien dat Monique hier is geregistreerd in September 1943—twee jaar nadat Misha Brussel zou hebben verlaten, worden online geplaatst door Jane Daniel op haar blog.


Referenties[bewerken]