Moer (verbinding)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een zeskantige moer

Een moer is een metalen, houten of kunststoffen ring, met meestal een zeshoekige of vierkante omtrek; en een holte die van schroefdraad voorzien is. In combinatie met een bout, draadeind of een ander voorwerp waarop schroefdraad is aangebracht, is het een middel om twee of meer voorwerpen met elkaar te verbinden.

In tegenstelling tot de kop van een bout, bestaat een moer bijna altijd uit een zeshoek die met een sleutel moet worden aangedraaid. Uitzondering zijn de 'kartelmoer' met een gekartelde buitenrand, de vierkante moer en de 'vleugelmoer' die is voorzien van vleugeltjes: deze kunnen met de vingers worden vastgedraaid. De vierkante moer werd veel bij slotbouten toegepast. De inschroefmoer en de inslagmoer zijn speciale moeren die bedoeld zijn om bouten aan hout te bevestigen.

De maten van de moeren zijn in millimeters of in inches. In bijna de gehele wereld wordt de millimeter-maat gebruikt en in de Verenigde Staten en nog enkele landen de inch-maat. Met de maat wordt de diameter van de bijpassende bout of schroef aangeduid.

Verschillende soorten moeren: 1,2 zeskantmoer, 3 dopmoer, 5 zelfborgende moer, 6 vierkante moer, 7 flensmoer, 8 vleugelmoer, 9,10 kroonmoer
Verschillende soorten moeren, met links de vleugelmoeren
Verschillende soorten moeren, met 2e van links een vierkante moer en een inslagmoer, midden een dopmoer, daarnaast zelfborgende moeren, en rechts een kroonmoer die met een splitpen kan worden geborgd
Splitpen in kroonmoer
In molens zijn nog veel vierkante moeren te zien. Hier bij het spoorwiel van molen De Hoop.
Voorloper van de vleugelmoer; toegepast in een windmolen.