Moreton (Essex)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moreton
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Moreton (Essex)
Moreton
Situering
Regio East of England
Graafschap Essex
District Epping Forest
Coördinaten 51° 45' NB, 0° 13' OL
Algemeen
Oppervlakte 5,9629 km²
Inwoners
(2011)
321
(54 inw./km²)
Overig
Postcode(s) CM5
Netnummer(s) 01277
Post town ONGAR
ONS-code E04004024
Foto's
White Hart Inn
White Hart Inn
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Moreton is een civil parish in het bestuurlijke gebied Epping Forest, in het Engelse graafschap Essex met 321 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats bevindt zich op de plek waar een Romeinse weg die Great Dunmow (State Street) verbond met Londen kruisde met de Cripsey Brook. Vandaag de dag is de brug die de Cripsey overspant nog steeds een bezienswaardigheid. De brug stamt nog van voor de motorisering van het vervoer, en heeft mede dankzij het gebrek aan gewichtsmaxima te lijden gehad onder het overtrekkende vervoer.

Er is geen hedendaagse weg die dezelfde route volgt als de oorspronkelijke Romeinse weg vanuit het dorp, maar richting het zuidwesten kan de weg enkele kilometers worden gevolgd. Het hedendaagse Moreton is met kleinere wegen verbonden met Fyfield in het oosten, Bobbingworth in het zuiden, High Laver in het westen en Matching in het noorden. Bij het kruispunt van de wegen zijn nog enkele laat-middeleeuwse huizen en twee traditionele Engelse pubs (The White Hart en The Nags Head) bewaard gebleven.

Direct ten oosten van The Nags Head bevindt zich een klein victoriaans gebouw dat deel uitmaakt van de plaatselijke primary school (basisschool) die door het sluiten van dergelijke scholen in omliggende dorpen in de afgelopen decennia flink in omvang is toegenomen. Rondom het dorp wordt voornamelijk landbouw bedreven, en net ten noorden ligt een korenmolen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]