Nationaal Museum van Wereldculturen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Museum van Wereldculturen
Afrika Museum
Rijksmuseum Volkenkunde
Tropenmuseum
Nationaal Museum van Wereldculturen
Locatie Amsterdam, Berg en Dal en Leiden
Type Rijksmuseum
Opgericht 2014
Personen
Directeur Wayne Modest & Marieke van Bommel
Aantal bezoekers circa 360.000
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMvW) is een rijksmuseum dat in 2014 is ontstaan door de fusie van het Afrika Museum in Berg en Dal, het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en het Tropenmuseum in Amsterdam.[1] De drie publiekslocaties van het museum zijn dan ook in Berg en Dal, Leiden en Amsterdam. Het bestuurscentrum is gevestigd in Leiden.

Stijn Schoonderwoerd, die sinds juni 2012 algemeen directeur was van Rijksmuseum Volkenkunde, was de eerste directeur/bestuurder van de nieuwe organisatie.[2] Op 1 februari 2021 heeft hij de organisatie verlaten. Wayne Modest is op 1 januari 2021 benoemd tot inhoudelijk directeur.[3] Marieke van Bommel begon op 1 januari 2022 als algemeen directeur.

De wetenschappelijke activiteiten van de drie musea zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture te Leiden.

Sinds 1 mei 2017 is ook het Wereldmuseum (Rotterdam) samengegaan met het NMvW. Het Wereldmuseum bleef gevestigd in het gebouw aan de Willemskade te Rotterdam.[4] Ze zijn niet gefuseerd, maar delen wel een Raad van Toezicht, bestuur, management en collectiedeskundigheid in een personele unie in de vorm van de directeur.

Ook de collecties van het voormalige Museum Nusantara uit Delft en de collectie van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst uit Utrecht zijn bij het NMvW ondergebracht.[5][6] Delen van de collectie worden gedeeld via het digitale platform van Modemuze.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationaal Museum van Wereldculturen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.