Tropenmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tropenmuseum
Ingang Tropenmuseum.jpg
Locatie Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Type Volkenkundig museum
Thema Etnografie, tropen
Personen
Directeur Stijn Schoonderwoerd
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 526987
Lid van OAM, ICOM (International Council of Museums), Museumvereniging
Website www.tropenmuseum.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Tropenmuseum is een Nederlands volkenkundig museum aan de Linnaeusstraat in Amsterdam met een grote verzameling etnografische artefacten uit de tropische en subtropische gebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Het Tropenmuseum maakte deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, kortweg ook wel Tropeninstituut genoemd en vaak afgekort tot KIT. Het is een voortzetting van het Koloniaal Museum dat in 1864 te Haarlem werd opgericht. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een kennis- en expertisecentrum voor internationale en interculturele samenwerking.

Gebouw[bewerken]

Openingsceremonie van het Koloniaal Instituut in de lichthal van het huidige Tropenmuseum in aanwezigheid van koningin Wilhelmina in 1926

Het gebouw waarin het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het museum zijn gevestigd is gebouwd op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats. Het is een ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken (1854-1913) en werd in 1926 voltooid door M.A. van Nieukerken. In 2003 is het aangewezen als rijksmonument.

Dreiging tot sluiting en fusie[bewerken]

Het Tropenmuseum werd gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in 2011 besloot de subsidie per 1 januari 2014 te beëindigen. Veel personeel moest worden ontslagen en sluiting van het museum dreigde. In juni 2013 maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat een nieuwe subsidie zou kunnen worden verleend op voorwaarde dat het Tropenmuseum losgemaakt wordt van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Daarnaast wordt de collectie van het KIT eigendom van het rijk.

In 2014 is het museum gefuseerd met het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal. Deze musea gaan verder als het Nationaal Museum van Wereldculturen [1]


Collectie[bewerken]

Het Tropenmuseum bevat zowel traditionele als moderne (kunst)objecten, geluidsfragmenten en videobeelden en geeft een beeld van zowel de levende tradities als de geschiedenis van verschillende wereldculturen.

Kern van het Tropenmuseum vormen de samengevoegde collecties van het 19de-eeuwse Koloniaal Museum te Haarlem en de oude verzameling van het Ethnographisch Museum Artis.

De collectie bevat ruim 175.000 voorwerpen en 80.000 historische foto's. Naast schilderijen omvat de verzameling een collectie textiel uit Indonesië en vele objecten uit Nieuw-Guinea en Suriname.

Vroegere tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Collectienota 2008-2012: Collecting at cultural crossroads: Collection policies and approaches (2008-2012) of the Tropenmuseum (KIT Bulletin 381). Amsterdam: KIT Publishers, 2008.
  • Dartel, Daan van (ed), Tropenmuseum for a change!: Present between past and future. A Symposium report (KIT Bulletin 391). Amsterdam: KIT Publishers, 2009.
  • Duuren, David van, 125 jaar verzamelen: Tropenmuseum Amsterdam. Amsterdam: KIT, 1990.
  • Jans, Huub, Koninklijk Instituut voor de Tropen. Honderdzestig meter Mauritskade. Amsterdam: Stafbureau In- en Externe Relaties KIT, 1976.
  • Jans, Huub en Hans van den Brink, Tropen in Amsterdam: 70 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen. Amsterdam: KIT, z.j.
  • Woudsma, J. Een markant gebouw in Amsterdam-Oost. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Amsterdam: KIT Publishers, 2004.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1], www.nrc.nl; 3 april 2014.