Nettie Blanken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nettie Blanken
Nettie Blanken in 1982
Algemene informatie
Geboren 4 november 1946
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1969-heden
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Nettie Blanken (Leiden, 4 november 1946) is een Nederlandse toneelactrice. Ze volgde haar toneelopleiding aan de Arnhemse Toneelschool, die ze in 1969 afrondde. Ze speelde in vele stukken bij onder andere Toneelgroep Theater, Zuidelijke Toneelgroep Globe, Toneelgroep Amsterdam, RO Theater, Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, De Tijd, De Theatercompagnie en het Nationale Toneel.

Ze vertolkte een groot aantal rollen in toneelstukken, waaronder: 'Hofscenes', 'De drie zusters', 'Candida', 'De Kleine Zielen', 'De kersentuin', 'Aan het einde van de aspergetijd', 'Wilhelmina, je maintiendrai' en 'Esprit'.

Voor haar rol van Elizabeth de Valois in 'Hofscenes' werd Blanken in 1982 onderscheiden met de Colombina, de belangrijkste theaterprijs voor een vrouwelijke bijrol.

In 2002 was Blanken onder andere te zien in 'De Vagina Monologen', in 2003 in 'Peer Gynt' en in 2004 in 'Mahler', van het Nationale Toneel.

Naast haar toneelwerk speelt Nettie al sinds 1989 vele personages in Het Klokhuis (NPS) en acteerde ze diverse gastrollen in series en films. In het seizoen 2004-2005 speelde ze in 'Max Havelaar'.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(en) Pictogram film Nettie Blanken in de Internet Movie Database