Zuidelijke groene schildwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nezara viridula)
Zuidelijke groene schildwants
kleurvariant torquata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Pentatomidae (Schildwantsen)
Geslacht:Nezara
Soort
Nezara viridula
(Linnaeus, 1758)
Ontwikkelingsfasen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zuidelijke groene schildwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zuidelijke groene schildwants (Nezara viridula, synoniemen: Cimex smaragdulus, Cimex viridulus, Nezara approximata en Nezara aurantiaca) is een plantenetend insect uit de familie van de schildwantsen (Pentatomidae). De soort werd vermeld door Carl Linnaeus in de tiende editie van Systema naturae uit 1758.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Dit insect heeft een schildvormig, rimpelig groen lichaam met een kleine kop met antennen. Het scutellum is groot met drie lichte randvlekken. Een aantal verschillende verschijningsvormen kunnen worden onderscheiden, ze hebben echter allemaal deze drie vlekken. De volwassen mannetjes bereiken een lichaamslengte van ongeveer 12 mm; de vrouwtjes worden iets groter. Het lichaam is helder groen en schild-vormig en de ogen zijn meestal rood, maar ze kunnen ook zwart zijn. De soort is te verwarren met andere groene stinkwantsen zoals Acrosternum hilare en de gewone groene stinkwants Palomena prasina. In de winter kleurt de wants bruin. De wantsen zien er na elke vervelling weer anders uit, er zijn vijf gedaantewisselingen (instar).

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië, kan het dier nu over de hele wereld aangetroffen worden. Vanwege de voorkeur voor bepaalde soorten peulvruchten zoals bonen en sojabonen, is het een economisch belangrijke plaag voor dergelijke gewassen. Deze soort komt algemeen voor in tropische, subtropische en warm-gematigde gebieden, waar het dier een plaag vormt op meer dan 100 groentesoorten. In Nederland en België is de wants zeldzaam. De soort kan niet overleven in gebieden waar de gemiddelde wintertemperatuur lager is dan 5 °C.

Afbeeldingen nimfen[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen kleurvariaties[bewerken | brontekst bewerken]