Ngawang Lungtog Yönten Gyatso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ngawang Lungtog Yönten Gyatso
Tibetaans ངག་དབང་ལུང་རྟོགས་ཡོན་ཏན་རྒྱ་མཚོ
Wylie ngag dbang lung rtogs yon tan rgya mtsho
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Ngawang Lungtog Yönten Gyatso (Pomed, 1811 - 1855) was een Tibetaans geestelijke. Hij was de vierde Ling rinpoche, een invloedrijke tulkulinie in Kham in oostelijk Tibet.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Tashi, maar werd later hernoemd door de negende dalai lama tot Ngawang Lungtog Yönten Gyatso, toen hij werd erkend als de reïncarnatie van Lobsang Tenpey Gyaltsen. De erkenning kwam tot stand met gebruikmaking van de Gouden urn.

Hij studeerde in het Tibetaanse klooster Ling Khangtsen, maar ook aan het college Loseling van het universiteitsklooster Drepung.

Tijdens de monastieke debatten van Mönlamfestival in Lhasa verwierf hij aanzien onder boeddhistische geleerden vanwege zijn uitgebreide kennis. Hier verwierf hij de hoogste geshetitel Geshe Lharampa.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1847 werd hij benoemd tot vijfenzeventigste Ganden tripa. Dit bleef hij tot 1853. Hiermee was hij de hoofdabt van het klooster Ganden en hoogste geestelijke in de gelugtraditie in het Tibetaans boeddhisme. Ongeveer tegelijkertijd werd hij leraar van de elfde dalai lama. Twee jaar na zijn aftreden overleed hij.

Voorganger:
Lobsang Tenpey Gyaltsen
4e Ling rinpoche
1811-1853
Opvolger:
Lobsang Lungtog Tenzin Trinley
Voorganger:
Lobsang Lhündrup
75e Ganden tripa
1847-1853
Opvolger:
Lobsang Khyenrab Wangchug