Nicolás Capogrosso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nicolás Capogrosso
Capogrosso bij de medailleuitreiking tijdens de Zuid-Amerikaanse Strandspelen in Rosario (2019)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Nicolás Mathías
Capogrosso
Geboortedatum 15 januari 1995
Geboorteplaats Rosario
Nationaliteit Vlag van Argentinië Argentinië
Lengte 205 cm
Sportieve informatie
Discipline beachvolleybal
Olympische Spelen 2020
Portaal  Portaalicoon   Sport

Nicolás Mathías Capogrosso (Rosario, 15 januari 1995) is een Argentijns beachvolleyballer.[1] Met Julián Azaad won hij een bronzen medaille bij de Pan-Amerikaanse Spelen en nam hij eenmaal deel aan de Olympische Spelen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Capogrosso volleybalde van 2014 tot en met 2016 voornamelijk aan de zijde van Ian Mehamed. Het duo debuteerde in 2014 met een vijfde plaats bij de Paraná Open in de FIVB World Tour. Datzelfde jaar speelde Capogrosso drie wedstrijden in de Zuid-Amerikaanse competitie. Het jaar daarop waren Capogrosso en Mehamed voornamelijk actief in de continentale competitie. Op mondiaal niveau deden ze mee aan twee toernooien met een vijfde plaats in Rio de Janeiro als beste resultaat. Daarnaast nam het tweetal deel aan de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto. Ze verloren de kwartfinale van de Chileense neven Esteban Grimalt en Marco Grimalt en uiteindelijk werd de wedstrijd om de vijfde plaats verloren van de Uruguayanen Mauricio Vieyto en Renzo Cairus.[2] Het seizoen daarop kwamen Capogrosso en Mehamed bij vijf FIVB-toernooien tot drie zeventiende plaatsen. Op continentaal niveau behaalden ze een tweede plaats in Cartagena en derde plaatsen in Coquimbo en Buenos Aires.

Van 2017 tot en met 2021 vormde Capogrosso een team met Julián Azaad. Het eerste seizoen deed het duo mee aan vijf reguliere toernooien in de World Tour met een negende plaats in Olsztyn als beste resultaat. Bij de wereldkampioenschappen in Wenen werden ze in de tussenronde uitgeschakeld door het Poolse tweetal Mariusz Prudel en Kacper Kujawiak. In de continentale toer wonnen ze in Lima en behaalden ze derde plaatsen in Rosario en Maringá. In 2018 kwamen ze in de Zuid-Amerikaanse competitie tot twee overwinningen (Nova Viçosa en Montevideo) en drie tweede plaatsen (Coquimbo, Cañete en Santa Cruz Cabrália). Op mondiaal niveau behaalden Capogrosso en Azaad in Agadir met een derde plek hun eerste podiumplaats. Bij de zeven overige toernooien was een negende plaats in Itapema het beste resultaat. Het daaropvolgende seizoen speelden ze vijf reguliere wedstrijden in de World Tour en namen ze deel aan de WK in Hamburg. Daar werden ze na twee nederlagen en een overwinning in de groepsfase uitgeschakeld. In de continentale competitie behaalden ze tweede plaatsen in São Francisco do Sul en Coquimbo en een derde plaats in Lima. Daarnaast won het duo de zilveren medaille bij de Zuid-Amerikaanse Strandspelen in Rosario achter de Uruguayanen Mauricio Vieyto en Marco Cairus. Bij de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima wonnen Capogrosso en Azaad het brons nadat ze de Canadezen Aaron Nusbaum en Michael Plantinga in de troostfinale verslagen hadden.

Eind 2019 deed het duo mee aan het toernooi van Chetumal en in begin 2020 speelden ze twee wedstrijden in de Zuid-Amerikaanse competitie nadat de rest van het seizoen werd gestaakt vanwege de coronapandemie. Het jaar daarop namen ze deel aan zes toernooien in de World Tour met een zeventiende plaats in Sotsji als beste resultaat. Via het continentaal kwalificatietoernooi plaatsten ze zich voor de Olympische Spelen in Tokio, waar ze na drie nederlagen in de groepsfase strandden. Na afloop van het seizoen ging het duo uit elkaar waarna Capogrosso een team vormde met zijn jongere broer Tomás Capogrosso. De broers namen in 2022 deel aan negen reguliere toernooien in de Beach Pro Tour – de opvolger van de World Tour. Ze behaalden daarbij een tweede plaats in Dubai en negende plaatsen in Espinho, Agadir, Dubai en Uberlândia. Daarnaast deden ze mee aan de WK in Rome waar ze in de tussenronde werden uitgeschakeld door de Grimalt en Grimalt. Bij de Zuid-Amerikaanse Spelen in Asuncion eindigden de broers als tweede, opnieuw achter de Chileense neven. In de Zuid-Amerikaanse competite waren Capogrosso en Capogrosso verder goed voor twee overwinningen (Mollendo en Cochabamba) en twee tweede plaatsen (San Juan en Viña del Mar).

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Kampioenschappen
  • 2019: Zilver Zuid-Amerikaanse Strandspelen
  • 2019: Brons Pan-Amerikaanse Spelen
  • 2022: Zilver Zuid-Amerikaanse Spelen
FIVB World Tour
  • 2018: Brons 2* Agadir
Beach Pro Tour
  • 2022: Zilver Dubai Challenge

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]