Nieuwe algemene begraafplaats Baarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe algemene begraafplaats
Nieuwe Begraafplaats (2013)
Locatie
Locatie Wijkamplaan 71, Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 18′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie begraafplaats
Start bouw 1919
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Nieuwe algemene begraafplaats is een gemeentelijk monument aan de Wijkamplaan in Baarn in de provincie Utrecht.

Het terrein aan de Torenlaan werd in 1919 door de gemeente gekocht van Koningin Emma. De Oude begraafplaats aan de Berkenweg werd na 1974 niet meer gebruikt. De eerste teraardebestelling op de nieuwe begraafplaats vond plaats op 8 januari 1919. De ingang van de nieuwe begraafplaats lag aan de Eikenboschweg, waarvan de naam in 1951 werd veranderd in Wijkamplaan.

Het lange terrein wordt omsloten door de Lepelaarlaan en de spoorbaan. De ingang wordt gevormd door een dienstwoning met aula in Oost-Indische stijl. Voor de toegangspoort staat een overkapte uitbouw met een koepeldak waarop een urn en sluier als decoratie zijn aangebracht. Aan beide zijden van de doorgang is een paviljoen. Na de poort leiden twee paden over het terrein, een daarvan is gebogen, de ander recht.

De begraafplaats van 3,3 hectare werd in zes verschillende klassen uitgegeven. De eerste klasse bestond uit kavels van tien tot vijftig vierkante meter en was bestemd voor zeer welgestelden. De kavels voor lagere klassen waren kleiner. Voor de laagste klasse was het begraven gratis, mits de begrafenis voor twaalf uur 's middags plaatsvond. In 1968 werd de begraafplaats met 2,5 hectare uitgebreid. De aula werd in 1974 en 2010 gerenoveerd. Na uitbreidingen in 1950 en 1968 (met twee rouwkamers) werd in 1994 de eerste urnenmuur gebouwd met 102 nissen. In 2016 vond uitbreiding met een urnentuin plaats. [1] De grafstenen van voor 1919 zijn van herbegravingen.

Begraven op de Algemene Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hendrik Hornsveld, dahliakweker[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nieuwe algemene begraafplaats Baarn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.