Oetewalerstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oetewalerstraat
Oetewalerstraat gezien vanaf de Linnaeusstraat (december 2019)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Oost
Wijk Dapperbuurt
Begin Linnaeusstraat
Eind Wolthera van Reessstraat
Lengte 150
Algemene informatie
Genoemd naar Oetewaal
Naam sinds 1884

De Oetewalerstraat is een doodlopende straat in Amsterdam-Oost, Dapperbuurt-Zuid.

Ligging en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat kreeg in 1884 haar naam per raadsbesluit van de gemeente Nieuwer-Amstel. Het noordelijke, en dichtst bevolkte deel van die gemeente waaronder het gehele gedeelte op de rechter Amsteloever, werd in 1896 geannexeerd door de gemeente Amsterdam. Amsterdam had toen nog geen Oetewalerstraat, dus kon het haar naam bewaren. Amsterdam kende wel een Oetewalerweg (in 1878 omgedoopt in de Linnaeusstraat), kent een Oetewalerpad (direct ten zuiden van de straat) en de Oetewalerbrug. Straat, weg, pad en brug zijn vernoemd naar het dorpje Oetewaal dat al in 1658 opgeslokt werd door Amsterdam.

Het straatje van circa 150 meter lengte ligt ingeklemd tussen de Linneausstraat en het talud aangelegd tijdens de Spoorwegwerken Oost in het spoortraject Station Amsterdam Muiderpoort en Station Amsterdam Amstel.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Huisnummers lopen op van 9 tot en met 111 (oneven) en 4 tot en met 48 (even). De bebouwing stamt grotendeels uit het eind van de 19e eeuw. Aan de noordzijde staan twee opmerkelijke gebouwen. Op de noordelijke hoek met de Linnaeusstraat staat het voormalige Burgerziekenhuis uit 1891 (in de 21e eeuw een stadsdeelkantoor en vanaf 2010 een hotel). Een bijbehorend paviljoen dienende tot afdeling chirurgie en polikliniek staat op huisnummers 47-74; eveneens 1891). Beide gebouwen zijn ontworpen door Dolf van Gendt in een 19e eeuwse neorenaissancestijl. Alhoewel de gebouwen, inclusief het ziekenhuis zelf aan de Domselaerstraat, in de rubriek belangrijke architectuur zijn ingeschat, zijn het geen gemeentelijke of rijksmonumenten.[1] Daartussen staat nieuwere bouw. De zuidkant van de straat is geheel volgebouwd met woningen onder meer ontworpen door A.Th. Kraaij en J.C.L. Gerke.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een aantal artistieke kunstwerken te zien aan de straat:

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is te nauw voor enig openbaar vervoer, bovendien is ze in de loop der jaren doodlopend gemaakt. De hoofdverkeersroute is hier de Linnaeusstraat met een tram (19) en buslijn (41).

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Monumenten Inventarisatie Project: Oetewalerstraat 47-73, Monumenten Inventarisatie Project: Burgerziekenhuis