Onderzoekscentrum Jeugd en Media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Onderzoekscentrum Jeugd en Media of Center for Research on Children, Adolescents and the Media (CCAM) is een internationaal onderzoekscentrum van de Universiteit van Amsterdam.

Het Onderzoekscentrum is onderdeel van de Amsterdam School of Communication Research. CCAM is in 2006 opgericht. Het huisvestte in 2011 22 internationale onderzoekers uit 9 verschillende disciplines en is daarmee uitgegroeid tot het grootste internationale onderzoekscentum in zijn soort.

Focus[bewerken | brontekst bewerken]

CCAM onderzoekt de rol van media en technologie in het leven van kinderen en adolescenten. Media en technologie voor de jeugd hebben de laatste jaren een grote vlucht genomen. De discussie naar de effecten ervan blijft volop in de belangstelling staan. CCAM-onderzoekers streven naar een beter begrip van deze effecten. Wat zijn de effecten van reclame op kinderen? Welke kinderen zijn met name gevoelig voor de effecten van reclame, geweld en seks in de media? Hoe kunnen ouders negatieve effecten verkleinen of zelfs tegengaan? Antwoorden op vragen als deze worden binnen CCAM gezocht.

Open access en kennisdeling[bewerken | brontekst bewerken]

CCAM hanteert een open accessbeleid. Al het nieuwe onderzoek wordt vrij toegankelijk gemaakt via de CCAM-website. Ook alle onderzoeksinstrumenten die binnen CCAM zijn ontwikkeld en gepubliceerd, zijn kosteloos toegankelijk voor iedereen die ze wil gebruiken. Het onderzoek van CCAM wordt gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Maar nieuwe resultaten worden ook gecommuniceerd naar een breder publiek, onder andere via het online kwartaalbulletin CCAM-kennis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]