Opleiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tekenzaal van de 'Inlandsche Normaal School' tot opleiding van inlandse onderwijzers op Java

Een opleiding is een vorm van onderwijs.

Een opleiding kan zowel een organisatie(vorm) zijn, als dat wat men leert, doet of geeft.

Opleiding en studie[bewerken]

De begrippen opleiding en studie worden door elkaar gebruikt. In de meest gebruikelijke betekenis is een studie een deel van een opleiding. Een opleiding kan bestaan uit meerdere studies en een studie hoort maar bij een opleiding.

Competenties en vaardigheden[bewerken]

Een opleiding is meer dan een cursus. Het is een aantal cursussen samen die een opleiding vormen. Een opleiding is ook meer dan een schoolvak. Het zijn een aantal vakken gezamenlijk. Dit soort opleidingen bestaat uit competenties en vaardigheden. Het is datgene wat de student of leerling leert. Doorgaans beschouwt men nochtans het begrip "opleiding" iets enger dan het begrip "onderwijs". Zo kan een opleiding beperkt zijn: bijvoorbeeld rij-opleiding. Maar soms is die grens soms moeilijk te trekken: is bijvoorbeeld een conservatorium muziekonderwijs of een opleiding tot muzikant?

Met opleiding kan ook bedoeld worden dat het onderwijs nog niet afgerond is. Zo kan een arts geassisteerd worden door een "arts in opleiding".

Een opleiding leidt op tot een beroep, of een groep van beroepen. Vaak is de naam van de opleiding gelijk aan de naam van het beroep waarvoor wordt opgeleid en wordt ze afgesloten met een attest, diploma of getuigschrift.

De opleidingen kunnen worden ingedeeld in bacheloropleiding, masteropleiding en overig. Door het NVAO worden ruim 800 verschillende bachelor en masteropleidingen geteld. Het NVAO controleert opleidingen en kan een keurmerk afgeven.

Organisatie[bewerken]

Tegenwoordig zijn de scholen in Nederland en Vlaanderen gefuseerd tot grotere gehelen, zoals hogescholen, de WENK of een ROC. Deze organisaties hebben soms duizenden leerlingen, studenten en docenten. Dit soort organisaties zijn vaak onderverdeeld in Vakgroepen, Instituten, faculteiten en Opleidingen. Dit soort opleidingen hebben dan hun eigen gebouwen, regels, docenten, personeel en studenten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]